Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Winstgevende organisaties bieden ook kwaliteit’

Kinderopvangorganisaties met een winstoogmerk zetten net als non-profitorganisaties ook in op goede kwaliteit kinderopvang. Dat vindt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De minister verwacht niet dat organisaties die alleen voor een zo hoog mogelijke winst gaan het in de huidige markt redden, omdat ouders steeds meer naar de kwaliteit van de opvang kijken.
'Winstgevende organisaties bieden ook kwaliteit'
Foto: ANP

‘De signalen die ik de afgelopen jaren uit de sector heb gekregen, laten zien dat ook grote organisaties inzetten op kwaliteitsverbetering.’ Dat zegt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij reageert hiermee op vragen van SP-Kamerlid Tjitske Siderius over durfkapitalisten in de kinderopvang. Volgens de minister leveren niet alleen non-profitorganisaties kwalitatief goede kinderopvang. Ook organisaties met een winstoogmerk kijken naar de belangen van ouders en kinderen, en zijn in staat om hier goed op in te spelen.

Winstmarge

‘Om continuïteit in de bedrijfsvoering te verzekeren, is het voor alle instellingen – publiek en privaat – van belang om een zekere winstmarge te realiseren,’ zegt de minister. ‘Ik vind het een slechte zaak wanneer ondernemers inboeten op kwaliteit om een zo hoog mogelijke winstmarge te realiseren.’ De ministers verwacht niet dat zulke ondernemers het in de huidige markt redden. Klanten vragen namelijk steeds meer naar een goede kwaliteit kinderopvang. Ondernemers spelen hierop in door extra kwaliteit te bieden bovenop de vereiste basiskwaliteit. Asscher ziet graag dat bedrijven hun winst in kwaliteitsverbetering investeren.

Durfinvesteerder, investeringsmaatschappij, buitenlandse kapitaalverstrekker: het faillissement van Estro maakt feilloos duidelijk hoe kwetsbaar de ‘markt’ kinderopvang is. Is dit het moment om te concluderen dat investeerders niks te zoeken hebben in een sector die vooral moet draaien om het belang van kinderen? We peilen de meningen.

Kwaliteitsmetingen

Er zijn volgens de minister genoeg voorbeelden te noemen van grote organisaties die investeren in de kwaliteit. Kinderopvangorganisaties Partou, DAK kindercentra en Kinderrijk hebben bijvoorbeeld het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) de opdracht gegeven om de kwaliteit van hun opvang te monitoren. De Kwaliteitsmonitor brengt de pedagogische kwaliteit van organisaties in kaart. Asscher vindt het belangrijk om zicht te houden op de ontwikkeling van de kwaliteit van de kinderopvang. Daarom bekijkt hij de mogelijkheid van een jaarlijkse kwaliteitsmeting van de Nederlandse kinderopvang.

Private investeerders

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is van mening dat de sector het meeste baat heeft bij langetermijninvesteerders. Over het algemeen is er in de kinderopvang ook sprake van dit soort investeerders. Volgens de minister hebben private investeerders in het verleden een belangrijke rol gespeeld. Zij droegen bij aan de ontwikkeling van de sector, waardoor het aantal kinderopvangvestigingen de afgelopen jaren groeide. Volgens Asscher lieten deze organisaties zien dat zij ook kwaliteit kunnen leveren.

Durfinvesteringen

Asscher wijst erop dat durfkapitalisten in de kinderopvang geen grote rol spelen en wil geen uitspraken doen over of Estro handelde met durfkapitaal. De overheid heeft fiscale constructies die durfinvesteringen aantrekkelijk maakten inmiddels onmogelijk gemaakt. Deze constructies zorgden ervoor dat er weinig belasting over de winst afgedragen hoefde te worden. Dit stimuleerde kortetermijninvesteringen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is overtuigd dat er een oplossing komt rondom het faillissement bij Estro. Hij verwacht dat constructies met private investeerders in de toekomst minder vaak zullen voorkomen. Lees meer >>

2 REACTIES

  1. Het is voor ouders inderdaad moeilijk in te schatten wat kwaliteit is. Woon je elders dan in een grotere stad, is de keuze niet groot. Dus ja, moet je wel die ene nemen in je dorp. Als je dan niet zo blij bent met de kwaliteit wordt het toch lastig…

  2. Lees alle reacties
  3. Er wordt veel gesproken over ‘de kwaliteit’ van de kinderopvang. Ik acht de kans groot dat ouders, kinderopvangaanbieders, pedagogen, wetenschappers en minister Asscher niet allemaal hetzelfde beeld hebben bij de kwaliteit van kinderopvang.
    Ouders bijvoorbeeld vinden het moeilijk in te schatten wat precies goede kwaliteit is (anders had dit aspect wel hoger op het lijstje gestaan van criteria bij het bepalen of een kinderopvanglocatie geschikt is).
    Laten we beginnen met een gedeelde, breedgedragen visie op goede (pedagogische) kwaliteit kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.