Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winnaar BoekStart Babyboekje van het Jaar 2022 bekend!

Karin Broeren
De hele maand oktober konden (groot)ouders en pedagogisch medewerkers stemmen op het BoekStart Babyboekje van het Jaar uit een shortlist van vijf titels. De winnaar is zojuist bekendgemaakt. Welk boek heeft gewonnen?
baby lezen
Beeld: AdobeStock

Ennn de winnaar is…: Hey Baby, kijk! – een knuffelboek van Laura van Bouchout en Eva Mouton!

Jurycommentaar

Over het winnende boekje zegt de vakjury: ‘Hey Baby, kijk! – een knuffelboek heeft een heerlijk herkenbaar en aansprekend thema: knuffelen en contact maken. Het boekje met duidelijke tekeningen in zwart-wit is door het contrast al voor heel jonge baby’s leuk om naar te kijken. En ook oudere broertjes en zusjes hebben nog genoeg te zien. De tekst is gemakkelijk voor te lezen, biedt rijke taal, heeft een prettig rijmschema en nodigt uit tot nadoen.’ Het boek wordt uitgegeven door Davidsfonds Infodok/Standaard Uitgeverij.

Leidraad voor goede babyboekjes

Met de verkiezing van het BoekStart Babyboekje van het Jaar willen Stichting Lezen en Iedereen Leest (groot)ouders en medewerkers van de kinderopvang een leidraad bieden bij het kiezen van goede babyboekjes. Ook willen ze uitgevers stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Het is de vijfde keer dat deze boekenprijs voor de allerjongste kinderen (0-1,5 jaar) wordt uitgereikt.

BoekStart Babyboekje van het Jaar 2022: Hey baby, kijk! – een knuffelboek

Shortlist en jury

Op de shortlist stonden naast Hey Baby, kijk! – een knuffelboek de volgende titels:

  • Baby ziet… kleuren en vormen!, Hervé Tullet (Oogappel/Standaard Uitgeverij)
  • BORA Jungle, Deborah van de Leijgraaf (Uitgeverij Ploegsma)
  • Tijger, waar ben je?, Ingela P Arrhenius (Gottmer)
  • Waar ben je, Olifant?, Rachel Hare & Ellen Hosmar (Veltman Uitgevers).

De vakjury die de shortlist heeft samengesteld bestaat naast juryvoorzitter Marlijn Weerdenburg uit Hilde Tholen (hoofdredacteur Ouders van Nu), Inge Umans (schrijft boekentips voor BoekStart en is BoekStart-trainer), Rubén Rodriguez (boekverkoper en kinderboekenspecialist) en Angelo Harbeek (leesconsulent).

BoekStart

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief bij BoekStart betrokken.

Baby’s blijken taalpatronen in kinderliedjes en -versjes te herkennen. Zo zijn ze bijvoorbeeld gevoelig voor rijm en frasen, oftewel zinsdelen en hele zinnen. Dit vergroot onder andere hun woordenschat. Lees hier meer over het onderzoek naar de stimulering van taalontwikkeling bij baby’s >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.