Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wiegendoodcijfer stijgt, maar blijft laag

Wiegendoodcijfer stijgt

Ook al stijgt het wiegendoodcijfer licht van 18 gevallen in 2008 naar 19 gevallen in 2009, het aantal gevallen van wiegendood in Nederland blijft voorbeeldig laag. De cijfers zijn afkomstig van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Zij meette 14 gevallen van wiegendood in 2007 en 11 in 2006.

Verzamelnaam
Wiegendood blijft een wat schimmige constatering wanneer een baby tijdens zijn slaap komt te overlijden. Het is eigenlijk de verzamelnaam voor plotselinge sterfgevallen van baby’s in bed zonder dat daar ogenschijnlijk een oorzaak voor is en er na onderzoek nog steeds geen verklaring voor het overlijden is. In 1986 was de incidentie van wiegendood nog ruim 120 per 100.000 levendgeborenen. In 2008 was die 10 per 100.000 levendgeborenen. Aangrenzende catgeorieën zoals actute luchtweginfecties, longontsteking of het stikken door voedsel brengt het aantal gevallen op 32 in 2009.

Wiegendood in de kinderopvang
De exacte cijfers van het aantal wiegendoodgevallen in de kinderopvang zijn niet bekend. Reinier Hopmans van de Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte weet wel dat de kinderopvang het “goed” doet met een zeer laag aandeel in het wiegendoodcijfer. ‘Over het algemeen nemen kinderopvangorganisaties preventieve maatregelen zoals verscherpt toezicht op slapende baby’s, het creëren van rustige slaapkamertjes en voldoende regelmaat in het dagritme. helaas geldt niet niet voor alle organisaties, vooral kleine organisaties hebben dit niet voldoende op orde.’

Stress
Stress verhoogt de kans op wiegendood. Een zorgelijke conclusie nu uit onderzoek blijkt dat baby’s juist in de kinderopvang veel stress ervaren. Hopmans geeft als advies aan kinderopvangorganisaties om stress bij baby’s te verminderen door de gewenningsperiode uit te breiden door ouders de eerste dagen mee te laten lopen. Meer weten over preventie van wiegendood? De Stichting Onderzoek en Preventie Zuigelingensterfte organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten.

Meer informatie lees je op veiligslapen.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.