Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Wie zorgt straks voor peuters zonder toeslag?

Wat gebeurt er met peuters uit gezinnen waar één ouder werkt als het peuterspeelzaalwerk vanaf 2018 onder de Wet kinderopvang komt te vallen? Zij hebben geen recht op kinderopvangtoeslag en de drempel voor de peuterspeelzaal wordt hoger. MOgroep en BOinK maken zich hier zorgen over. Het ministerie ziet graag dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen.
Nog altijd gaan er bijna honderdduizend kinderen naar de peuterspeelzaal in Nederland. Voor ouders met kinderen met een taalachterstand of gezinnen waar maar één ouder werkt
Nog altijd gaan er bijna honderdduizend kinderen naar de peuterspeelzaal in Nederland. Voor ouders met kinderen met een taalachterstand of gezinnen waar maar één ouder werkt

Het

Registreren

7 REACTIES

  1. Voor deze kinderen moet zeker een betaalbare plek komen. Deze kinderen lopen anders een achterstand op die niet nodig is. Op de basisschool lopen ze gelijk ver achter. Weten niet hoe ze zich in een groep moeten gedragen en dat ze moeten blijven zitten. Deze kinderen worden dan dus veroordeeld tot 3 jaar kleuteren. Alleen maar omdat het niet te betalen is om ze naar de peuterspeelzaal te laten gaan

  2. Lees alle reacties
  3. Ik loop momenteel al tegen dit probleem aan. Ik ben jeugdverpleegkundige op een consultatiebureau in een gemeente waar geen VVE is. Allochtone kinderen (vaak vluchteling gezinnen) hebben het nodig om 4 dagdelen naar de peuterspeelzaal te gaan om de Nederlandse taal te leren. De financiering bij Stichting VoorSchool is gewijzigd waardoor ouders met een uitkering 148 euro per maand moeten betalen (geen recht op toeslag ivm uitkering) voor de 2 extra dagdelen! Dit is niet haalbaar voor deze gezinnen en de kinderen zijn de dupe. Ik hoop dat er snel een oplossing wordt gevonden.

  4. Juist de kinderen, die niet naar een kinderopvang gaan…..minder in contact komen met leeftijdsgenootjes e.d. moet de mogelijkheid krijgen om naar een peuterspeelzaal te kunnen.                                                                              Ik ben voor een inkomensafhankelijke bijdrage zodat het voor iedereen mogelijk is om hier gebruik van te maken. De overheid heeft voor deze ouders geen kosten aan de kinderopvangtoeslag waar ze bij de werkende ouders flink aan mee betalen. En dan geen bijdrage aan de peuterspeelzaal? Of ontstaat hier voor het kind al op jonge leeftijd een verschil in mogelijkheden met kinderen van werkende ouders? 

  5. De beleidsmakers van Asscher veronderstellen dat gemiddeld 60% van de peuterspeelzaalouders recht zal hebben op kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelzaal. Op basis van die aanname zouden alle gemeenten gekort worden. In een aantal gemeenten waar ik voor werk wordt uitgegaan van 30 tot 40%.  Wel jammer dat Asscher de enorme meevallers van zijn bezuinigingen op de kinderopvangtoeslagen niet in wil (mag?) inzetten. Ouders zonder toeslagrecht zijn meestal niet de rijksten. Dus is de vrees van onbetaalbare peuteropvang niet onterecht. 

  6. @JvR van Roon Ben benieuwd in welke tijd ‘mijn tijd’ was. 
    De claim van de MO voor de gratis peuterspeelzaal lijkt me niet echt realistisch. En onzuiver t.o.v. het overig kinderopvangaanbod. Een inkomensafhankelijke ouderbijdrage die peuteropvang betaalbaar maakt voor alle ouders lijkt me beter. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.