Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wetsvoorstellen aangenomen door Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft op 30 mei ingestemd met het wetsvoorstel innovatie en kwaliteit kinderopvang en het wetsvoorstel harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Beide wetten gaan naar verwachting op 1 januari 2018 in.
Fotolia_22373954_Subscription_XL.jpg
De Eerste Kamer heeft op 30 mei ingestemd met het wetsvoorstel innovatie en kwaliteit kinderopvang en het wetsvoorstel harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. - Foto: Fotolia

Met deze twee wetten krijgen baby’s en peuters vanaf volgend jaar nog betere opvang, volgens demissionair minister Lodelijk Asscher. De kwaliteit van de kinderopvang en de peuterspeelzalen gaat omhoog. Er komt voor werkende ouders één financieringssysteem (kinderopvangtoeslag) voor zowel kinderopvang als peuterspeelzaalwerk.

Kwaliteit

Met de Wet harmonisatie gaan dezelfde kwaliteitseisen gelden voor kinderopvang en peuterspeelzalen. Met de Wet IKK worden er meer eisen gesteld aan de kwaliteit. Zo komen meer leidsters per baby. Dat wordt één leidster per drie baby’s. Nu is er nog één leidster op vier baby’s. Er komt ook meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen en krijgen alle kinderen een mentor. Alle medewerkers in de kinderopvang en op de peuterspeelzalen moeten goed Nederlands kunnen spreken en zij moeten voldoen aan aangescherpte taaleisen.

Draagvlak

Deze nieuwe wetten kunnen rekenen op een breed draagvlak. Daarover is vorig jaar het Akkoord Innovatie en Kwaliteit kinderopvang gesloten door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de Brancheorganisatie Kinderopvang, Sociaal Werk Nederland (de vroegere MO-groep) en BMK, ouderorganisatie Boink, de FNV en het CNV.

Meer weten over de Wet harmonisatie of de Wet IKK. Lees al onze berichtgeving in het dossier harmonisatie en het dossier wet IKK 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.