Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Werkloze ouders krijgen langer kinderopvangtoeslag

Ouders die hun baan verliezen, behouden na hun ontslag zes maanden lang het recht op kinderopvangtoeslag. Dit zijn er nu nog drie. Dit is uitgelekt uit de kabinetsplannen die op Prinsjesdag bekend worden gemaakt. Een ander vermoeden, is dat er iets gaat veranderen in het uitbetalen van kinderopvangtoeslag. Het kabinet zou dit efficiënter willen regelen.
Werkloze ouders krijgen langer kinderopvangtoeslag
Foto: ANP

De uitbetaling van kinderopvangtoeslag is nu nog omslachtig. Ouders dragen belastinggeld af aan de Belastingdienst en die keert vervolgens de kinderopvangtoeslag weer uit aan dezelfde ouders. Het kabinet denkt dat de regel vereenvoudigd kan worden. Dat is niet alleen goedkoper, maar het scheelt ook nog eens tijd en werk voor de Belastingdienst.

Kinderopvangtoeslag via Belastingdienst?

Hoe het kabinet dit wil vereenvoudigen, is nog niet bekend. Er gaan geruchten dat de kinderopvangtoeslag voor ouders voortaan direct uitgekeerd wordt aan kinderopvangorganisaties en niet meer eerst naar de ouders gaat. Stel dat staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes dat op Prinsjesdag in zijn brief bekendmaakt, dan hebben kinderopvangorganisaties niet langer meer alleen te maken met de ouder als betalende klant, maar ook met de Belastingdienst. Het is nog even afwachten of het inderdaad zo’n vaart zal lopen.

Er zijn organisaties die al langer de kinderopvangtoeslag van ouders direct op eigen rekening gestort krijgen. Deze uitzondering is mogelijk, ook nu de Belastingdienst heeft besloten alle toeslagen naar één rekeningnummer per persoon te storten. Het voordeel van deze regeling is dat het betalingsachterstand deels voorkomt. Lees meer

Ontslagen

Wat in ieder geval zeker lijkt, is dat ouders die hun baan verliezen, langer recht houden op kinderopvangtoeslag. Dat is nu nog drie maanden, maar het kabinet verlengt dit naar zes maanden. Zo kunnen de kinderen langer in hun ritme blijven en hebben ouders langer de tijd om een nieuwe baan te vinden.

Veel kinderopvangorganisaties proberen het werkloze ouders makkelijk te maken door korting te geven op kinderopvang. Hiermee hoopt de branche klanten te kunnen behouden, maar ook te voorkomen dat kinderen eerst van de kinderopvang worden gehaald om een paar maanden later opnieuw te moeten wennen. Kinderopvangorganisatie BINK bijvoorbeeld geeft ouders een flinke korting op het uurtarief. Lees meer

2 REACTIES

  1. Op het moment dat de werkloosheid daalt komt de overheid met een maatregel waardoor werklozen langer toeslag ontvangen! Dat hadden ze of veel eerder moeten doen maar nu is het belangrijker dat dit geld naar de lastenverlichting van de werkenden gaat.
    Dit is een soort sigaar, niet uit, maar in eigen doos.

  2. Lees alle reacties
  3. sorry dit is gewoon terugdraaien hoe het was. Voorheen was het eerst dat je het rest van het kalender jaar recht had, toen wedt dat een half jaar wel zo eerlijk voor mensen die b.v. in november hun baan verloren. Ook de betalingen je kon tot ongeveer 2 jaar geleden kiezen wat wil ik zelf de vergoeding ontvangen en het gehele bedrag overmaken of de vergoeding van de belasting rechtstreeks over laten maken naar de opvang en het resterende bedrag zelf betalen. Administratief meer werk voor de opvang immers je moet per kind 2 geldstromingen in de gaten houden, daarentegen is het voordeel dat je zeker bent van een deel van je geld. Vraag ik mij alleen af wat gebeurd er als een ouder te veel van de belastingen heeft gehad (dus de opvang) moet de ouder dit dan rechtstreeks terug betalen aan de belastingen of houden ze geld in bij de opvang. Ik begrijp echt niet wat de belastingdienst wil ze hadden er juist voor gekozen om alles direct aan de ouders over te maken omdat dit makkelijker zou zijn en nu weer dit. Wat betreft die 6 maanden vraag ik mij af kunnen ouders dit ook krijgen met terug werkende kracht?. Voor ouders zou het fijn zijn als ze ook een vergoeding zouden kunnen krijgen als ze opvang nodig hebben i.v.m. een sollicitatie, je kan immers niet je kind meenemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.