Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkkapitaaltekort doet kinderopvang de das om

Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft een voorziening getroffen voor 4,3 miljoen euro garantievermogenverlies in 2013. De reden is de verslechterende financiële positie van geborgde kinderopvangorganisaties, en dus de toename van het aantal borgstellingclaims door banken. 'Veel kinderopvangorganisaties kampen met een dusdanig werkkapitaaltekort dat ze het niet meer redden om orde op zaken te stellen. Dat doet ze de das om', aldus John Ringens.
Werkkapitaaltekort doet kinderopvang de das om
Foto: ANP Photo

Volgens de directeur van het Waarborgfonds zijn dit jaar al een aantal geborgde organisaties failliet gegaan. Ringens: ‘Ook organisaties van omvang moeten inmiddels betalingsregelingen treffen met banken, pensioenfondsen en zelfs met hun medewerkers vanwege de vakantiegelden’. Door het toegenomen claimrisico voerde het Waarborgfonds medio 2012 al een aanvraagstop in.

Borgstellingscapaciteit

Uit de jaarrekening 2012 blijkt dat het bedrag van 4,3 miljoen euro van het Waarborgdepot is afgehaald en is toegevoegd aan de voorziening voor lopende en verwachte schadeclaims op borgstellingen. Het depot bedraagt hierdoor per 1 januari 2013 nog 13,8 miljoen euro (van de oorspronkelijke 18,2 miljoen euro). Aangezien voor elke euro garantievermogen drie euro borgstelling mag worden toegekend, verliest het Waarborgfonds hierdoor bijna 13 miljoen euro borgstellingscapaciteit.

Marktontwikkelingen
Deze ontwikkeling weerspiegelt de algemene marktontwikkelingen in de kinderopvang. De sector staat sinds begin 2012 onder grote financiële druk vanwege de afnemende vraag, met een gemiddelde rendementsdaling tot onder twee procent tot gevolg (Sectorrapport Kinderopvang, 2012). Een recente inventarisatie onder kinderopvangaanbieders (Buitenhek Management & Consult, maart 2013) toont aan dat hun totale maandomzet de afgelopen twee jaar met gemiddeld achttien procent kromp. De instroom van nuljarigen lag afgelopen maart gemiddeld 25 procent onder die van maart 2011. Zowel het ministerie van SZW als de aanbieders voorzien in 2013 een nog grotere omzetkrimp dan in 2012.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.