Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wens FNV: tien dagen kraamverlof

De uitbreiding van twee naar vijf dagen kraamverlof zou zo snel mogelijk in moeten gaan. En niet pas in 2018, zo schrijft de FNV in een brief aan de Tweede Kamer.
Kraamverlof.jpg
Het kraamverlof voor vaders wordt waarschijnlijk binnenkort uitgebreid van twee naar vijf dagen. - Foto: Fotolia

Het wetsvoorstel van minister Asscher om het kraamverlof van vader van twee naar vijf dagen uit te breiden wordt komende week in de Tweede Kamer behandeld. De FNV juicht deze uitbreiding toe, maar schrijft: ‘Om echt stappen vooruit te zetten bij de eerlijke verdeling van werk en zorgtaken tussen mannen en vrouwen is echt meer nodig. De FNV pleit ervoor om in ieder geval de uitbreiding van het kraamverlof niet uit te stellen tot 2019, zoals nu wordt voorgesteld, gezien ‘de dringende behoefte die er nu al is bij jonge ouders’. Liefst ziet de FNV een (betaald) kraamverlof voor partners van de moeder van minimaal 10 dagen.

Ouderschapsverlof

Verder pleit de vakbond er voor om te regelen dat het ouderschapsverlof van 26 weken voor beide ouders wordt doorbetaald. Alleen zo kunnen ook ouders met lagere inkomens er gebruik van maken en het ook inzetten in het eerste levensjaar van het kind, wanneer de behoefte hieraan het grootst is.

Kinderopvang 

Ook herhaalt de FNV haar pleidooi voor goede toegankelijke en betaalbare kinderopvangvoorzieningen voor alle jonge kinderen én kinderen op de basisschool. Eerder dit jaar  pleitte de SER daar ook al voor.

Lees hier de brief van de FNV.

Ook minister Asscher pleitte onlangs voor een nog langer vaderschapsverlof. Hij had deze kabinetsperiode al geregeld dat het betaald vaderschapsverlof wordt uitgebreid van twee dagen naar een week. ‘Dat mag van mij veel meer worden. Dat is goed voor de moeder, haar partner en het pasgeboren kind’.  Lees meer >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.