Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Welke status heeft jouw gemeente?

Gemeenten controleren de kwaliteit van de kinderopvang, maar worden zelf ook gecontroleerd op de kwaliteit van die inspectie. Dat doet de Inspectie voor het Onderwijs. Welke status heeft jouw gemeente? En wat zegt dat?
Welke status heeft jouw gemeente?
Foto: ANP XTRA

Status A

Gemeenten met een A-status leven de wettelijke taken na. Dit houdt in dat ze voldoen aan de wettelijke minimumeisen voor uitvoering van het toezicht en handhaving van kinderopvang. Bijna alle Nederlandse gemeenten hebben het toezicht goed op orde en vallen in deze categorie.

Status B

Een B-status wil zeggen dat de gemeente niet aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Gemeenten krijgen deze status wanneer er verbeterafspraken zijn gemaakt om de uitvoering op orde te krijgen. De inspectie baseert haar besluitvorming mede op basis van een hoor-/wederhoorgesprek met de desbetreffende gemeente.

Verbetertraject

Alle B-gemeenten zijn bezig met een verbetertraject. De inspectie maakt verbeterafspraken met de gemeenten die erop gericht zijn om aan de wettelijke voorwaarden te voldoen. Als dat eenmaal het geval is, krijgen de gemeenten alsnog de A-status. De volgende gemeenten hebben nu een B-status:

  • Bronckhorst
  • Peel en Maas
  • Utrechtse Heuvelrug
  • Venlo
  • Zeewolde

Status C

Gemeenten met deze status hebben de wettelijke taken niet of onvoldoende nageleefd. Daarnaast werken ze niet of onvoldoende mee aan verbeterafspraken tussen de inspectie en het college van B en W. In het uiterste geval kan de inspectie de procedure ‘mogelijke Ernstige Tekortkomingen’ starten. De inspectie beoordeelt dan of sprake is van een mogelijke Ernstige Tekortkoming. Als dat het geval is, kan de minister de gemeente hierop aanspreken. Er zijn nu geen gemeenten met deze status.

Bekijk hier of jouw gemeente de A-status heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.