Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wél kinderopvangtoeslag voor opvang gerund door ouders

Frida Noordzij
Ouders die samenwerken binnen ouderparticipatiecrèches die voldoen aan de kwaliteitseisen binnen de Wet Kinderopvang, krijgen recht op kinderopvangtoeslag. Het kabinet erkent hun bijzondere positie en deze vorm van opvang krijgt een aparte plek in het kinderopvangstelsel.
Fotolia

De regels rondom ouderparticipatiecrèches (OPC’s) zullen in een nieuw wetsvoorstel worden verhelderd. Dat maakt staatssecretaris Tamara van Ark bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Dit betekent dat de positie van OPC’s wettelijk wordt vastgelegd en er een einde komt aan de jarenlange onzekerheid over het voortbestaan van deze vorm van kinderopvang.

120 kinderen

In Nederland zijn momenteel zeven OPC’s, waar zo’n 120 kinderen dagelijks worden opgevangen. In deze constructie runnen ouders zelf de crèche. Zij passen bij toerbeurt op hun eigen kinderen en die van andere ouders en ontvangen hiervoor geen betaling. Deze vorm van kinderopvang bestaat al ruim veertig jaar in Nederland.

Bestaansrecht

‘Om de OPC’s bestaansrecht te kunnen geven, ben ik van mening dat deze vormen van opvang, net als andere kinderopvangorganisaties, een veilige en kwalitatief goede opvang moeten bieden’, schrijft Van Ark in haar Kamerbrief. De pedagogische kwaliteit is voldoende tot goed (volgens onderzoek door het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek in 2016 en 2017), maar aan het vastegezichten criterium en de opleidingseis voor pm’ers wordt door de huidige OPC’s niet voldaan. Door gemeenten wordt dit nu gedoogd.

Gedoogsituatie beëindigen

Van Ark stelt een oplossing voor om de gedoogsituatie te beëindigen: zij wil een uitzonderingspositie voor OPC’s in de Wet Kinderopvang door OPC’s onder voorwaarden vrij te stellen van de twee genoemde kwaliteitseisen. ‘De continuïteit en de reeds bewezen kwaliteit maakt dat voor OPC’s een wettelijke uitzondering kan worden gemaakt op deze twee kwaliteitseisen.’

Onderzoek

Daar tegenover staat dat OPC’s op een andere manier moeten aantonen dat continuïteit en kwaliteit van de opvang gewaarborgd is en blijft. Uit onderzoek (eens in de drie jaar) moet blijken dat deze continuïteit en kwaliteit gewaarborgd blijven. SZW zal de onderzoeken bekostigen, omdat Van Ark onderzoek van belang vindt voor het behoud van eerlijke concurrentie met de reguliere kinderopvang.

Zomer 2019

Van Ark wil in de zomer van 2019 het nieuwe wetsvoorstel bij de Kamer indienen. In 2015 deed voorganger Lodewijk Asscher al een wetsvoorstel om OPC’s onder de Wet Kinderopvang te brengen, maar zonder het recht op kinderopvangtoeslag. Dit wetsvoorstel wordt door de regering ingetrokken.

Klik hier voor de brief van Tamara van Ark >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.