Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig kennis van infectieziekten op kinderdagverblijf

De GGD Nijmegen wil dat directie, management en leidsters van kinderdagverblijven meer kennis krijgen van infectieziekten. De dienst liet onderzoek doen nadat zij vermoedde dat  niet alle kinderdagverblijven in hun werkgebied uitbraken meldden volgens de Wet Publieke Gezondheid.

Rapportage
In 2010 deed de GGD onderzoek naar de rapportage van ongewone aantallen zieken met maag- en darmaandoeningen, geelzucht, huidaandoeningen of andere aandoeningen die infectieus kunnen zijn. De directie van een kinderdagverblijf is verplicht dergelijke uitbraken te melden bij de GGD volgens artikel 26 van de Wet Publieke Gezondheid bij kinderdagverblijven.

Kennis

Uit het onderzoek bleek dat 11 % van de 45 respondenten in 2009 uitbraken van infectieziekten niet hadden gemeld volgens de regels. Meer dan een derde van de kinderdagverblijven gaf aan te weinig kennis te hebben van deze ziekten. Zij kunnen dus een uitbraak niet herkennen noch zullen zij deze melden.

Voorlichting

De GGD in Nijmegen heeft vorig jaar voorlichting gegeven aan de directie en het management van een grote koepelorganisatie. De dienst heeft hen geadviseerd deze kennis over te brengen op de leidsters. Ook krijgen alle kinderdagverblijven van de GGD een brief met een stroomschema en werkinstructie toegestuurd. Zo weten medewerkers in alle lagen van de organisatie wat, waarom en aan wie er gemeld moet worden.

Bron: RIVM

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.