Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig aandacht voor gehoorschade kinderen

Ongeveer 17,5 procent van de kinderen tussen de negen en elf jaar oud heeft last van gehoorschade. Een belangrijke oorzaak is het veelvuldige gebruik van hoofdtelefoons. Scholen en overheden doen bijna niets om het onderwerp op de agenda te zetten.
ANP

Bijna 90 procent van de basisscholen heeft geen beleid om gehoorschade te voorkomen en ruim 40 procent is niet op de hoogte van het groeiende probleem. Dit blijkt uit een onderzoek van hoofdtelefoonproducent JVC waar 320 Nederlandse basisscholen aan meededen.

Foodblender

Dat terwijl scholen ook steeds vaker hoofdtelefoons gebruiken voor tijdens de les. Maar de hoofdtelefoons zijn ook populair in huis, onderweg naar school en op het schoolplein. ‘Bij langdurig gebruik van meer dan één uur per keer op een volume van meer dan 87 dB (vergelijkbaar met het geluidsniveau van een foodblender) kan al gehoorschade ontstaan, wat in veel gevallen onomkeerbaar is. Kinderen zijn zich daar simpelweg niet van bewust’, zegt Serge Kampherbeek, marketingmanager bij JVC. Hij vindt dan ook dat de overheid en het onderwijs zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Permanent gehoorverlies

Onlangs kwam het Erasmus MC met een onderzoek waaruit bleek dat 17,5 procent van de kinderen tussen de negen en elf jaar oud kampt met een verminderd gehoor. Dat is nog voordat ze te maken krijgen met harde muziek op festivals en in discotheken. 8 procent zou zelfs permanent gehoorverlies hebben. Deze resultaten zijn bevestigd in Duitsland (waar één op de acht kinderen gehoorschade heeft) en de Universiteit van Antwerpen (waar drie op de vier kinderen wel eens last heeft van een piep in de oren (tinnitus). Bij één op de vijf kinderen is dit permanent.

Beleid scholen

Inzoomend op de resultaten van het JVC-onderzoek wordt duidelijk dat nog niet de helft van de scholen (48,2 procent) op de hoogte is van het bestaan van het probleem. Bijna 90 procent van de bevraagde scholen heeft geen beleid om gehoorschade bij leerlingen te beperken. Ruim 47 procent van de scholen gebruikt hoofdtelefoons tijdens de les. Zo’n 40 procent van de ondervraagde scholen geeft aan wel meer te willen weten over het onderwerp. Ze hebben behoefte in voorlichtingsmateriaal of lesmateriaal. Wat betreft wet- en regelgeving beperken regels zich tot werknemers en overlast voor omwonenden.

Lees meer over het onderzoek van Erasmus MC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.