Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat zijn de juridische consequenties van sluiting door personeelstekort?

Wat als je noodgedwongen groepen moet sluiten vanwege het personeelstekort in combinatie met de coronacrisis? Wat zijn de financiële en juridische consequenties? Wanneer is er sprake van overmacht? Charlotte Koopman, huisadvocaat bij de BMK, geeft antwoord.
wat-zijn-de-juridische-consequenties-van-sluiting-door-personeelstekort
peterschreiber.media / stock.adobe.com

Onderstaande is een blog, geschreven door Charlotte Koopman en gepubliceerd op de website van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Met toestemming van de BMK plaatsen we deze blog door op Kinderopvangtotaal.

Veel ouders met kinderen op een kinderopvang hebben het gemerkt. Er worden momenteel (incidenteel) hele opvanggroepen gesloten, omdat het de kinderopvang niet lukt het rooster rond te krijgen. Dit komt door personeelstekort in combinatie met de coronacrisis. Wat zijn de financiële en juridische consequenties van een dergelijke sluiting? Wanneer is eigenlijk sprake van overmacht? Lees het in deze blog.

Sluiting kinderopvang door personeelstekort

Een sluiting kinderopvang door personeelstekort heeft financiële en juridische consequenties. In principe hoeven ouders niet te betalen voor niet-geleverde opvang. Een tweede gevolg van een sluiting zou kunnen zijn dat de opvangorganisatie de schade die ouders lijden -als gevolg van het feit dat zij hun kinderen niet naar de opvang kunnen brengen- moet vergoeden. In de praktijk gaat het dan bijvoorbeeld om een verlofdag die de ouder moet opnemen, de kosten voor een andere oppas of de kosten voor een misgelopen opdracht. Als de opvangorganisatie een beroep kan doen op overmacht, dan hoeft de organisatie geen gevolgschade te vergoeden.

Wanneer is sprake van overmacht?

Er is sprake van overmacht als sluiting niet te wijten is aan de schuld van de opvangorganisatie. Dit is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden. Een beroep op overmacht is in sommige gevallen van sluiting verdedigbaar. Er moeten concrete aanknopingspunten worden gevonden voor een beroep op overmacht, hetgeen maakt dat dit verschilt per opvangorganisatie.

Zo moet de vraag worden beantwoord of de opvangorganisatie al het mogelijke heeft gedaan om de roosters rond te krijgen. Ook kan relevant zijn op welke termijn de ouders over een sluiting zijn ingelicht. Omdat de vraag, of sprake is van overmacht, zeer casuïstisch is, adviseert zowel de Brancheorganisatie Kinderopvang als de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang om opvangorganisaties die met sluiting van groepen te maken hebben/krijgen juridisch advies in te winnen.

De BMK organiseert op 2 december een online ledensessie voor leden over gedwongen sluitingen als gevolg van het personeelstekort. Van deze sessie volgt ook een verslag, wat later terug te lezen is op de website van de BMK.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.