Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wat verandert er met de nieuwe cao?

Op 8 oktober is de cao Kinderopvang 2012-2014 algemeen verbindend verklaard. Deze is, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012 geldig voor kindercentra en gastouderbureaus die zijn aa ngesloten bij de Brancheorganisatie Kinderopvang. Voor niet-leden geldt de cao vanaf de algemeen verbinden verklaring (8 oktober 2013). Arbeidsrechtadvocaat Marjolijn Kruijs-Olthof zet de belangrijkste veranderingen uit de cao op een rij.
Wat verandert er met de nieuwe cao?
Foto: ANP Photo
  • Jaarurensystematiek

Met de invoering van de jaarurensystematiek is er ruimte gekomen voor een variabele arbeidsuur per maand. Per maand mogen de werktijden van vaste werknemers maximaal 20 procent naar boven of naar beneden afwijken van de overeengekomen gemiddelde arbeidsduur. Dit maakt het mogelijk om een werknemer de ene week niet of voor een paar uur in te delen en de andere week juist vol in te zetten. De medewerker moet wel tijdig (minimaal 10 werkdagen) van het rooster op de hoogte worden gebracht. Het invoeren van zo’n jaarurensystematiek is eenvoudig, omdat je geen toestemming hoeft te vragen van de OR of de personeelsvertegenwoordiging (PVT). Wel moet er overleg plaatsvinden met deze partijen om de manier van invoering te bespreken.

  • Min/max-overeenkomsten

Het is nog altijd om te werken met min/max-arbeidsovereenkomsten. Hierin staat het minimale en maximale aantal te werken uren van een werknemer vermeld. In de oude cao mocht het verschil niet meer dan 10 uur per week bedragen. In de nieuwe cao is dit uitgebreid naar een verschil van uiterlijk 60 uur per maand.

  • Beloning

De eindejaarsuitkering, een begrip geworden in de kinderopvangsector, is in de nieuwe cao komen te vervallen. Daarvoor krijgen werknemers wel twee keer een uitkering terug: op 1 maart 2014 van 200 euro bruto en op 1 september 2014 van 150 euro. Werknemers krijgen ook te maken met een salarisverhoging van 1 procent per 1 februari 2014 en 2 procent per 1 december 2014. De levensloopregeling wordt omgezet in een vitaliteitsbudget (0,4 procent van het maandsalaris).

  • Vakantieregeling

Door een landelijke wijziging moeten wettelijke vakantiedagen in hetzelfde kalenderjaar worden opgenomen waarin ze zijn opgebouwd. Niet opgenomen vakantiedagen vervallen een half jaar na het betreffende kalenderjaar. Alleen de verlofbudgeturen vervallen niet. Nieuw is ook dat werknemers die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn, zowel wettelijke als bovenwettelijke uren opbouwt.

  • Pensioen

Een werknemer gaat niet meer automatisch uit dienst als hij/zij 65 jaar is. De arbeidsovereenkomst eindigt als de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt. Omdat is bepaald dat deze leeftijd met de jaren zal stijgen, zullen dienstverbanden dus langer moeten worden voortgezet.

  • Continue Screening

Sinds 1 maart geldt er een continue screening voor alle medewerkers in de kinderopvang. Als blijkt dat een medewerker een strafbaar feit heeft begaan en hij/zij een bedreiging vormt voor een veilige omgeving voor kinderen, wordt de werkgever op de hoogte gebracht en wordt de medewerker per direct op non-actief gesteld.

  • BOL-leerlingen

Voor de stage van een BOL-leerling geldt gedurende de schooljaren 2013-2014 en 2014-2015 geen verplichte stagevergoeding meer. De keuze wel of geen stagevergoeding ligt bij werkgevers. De inzet van BOL’ers is met de nieuwe cao ook enigszins veranderd. Zij mogen nu, op hun eigen stagelocatie, worden ingezet bij ziekte van een pm’er of tijdens schoolvakanties van de student. Dat mag alleen als ze meerderejaars zijn (tweedejaars en ouder). Een student mag nooit alleen op de groep staan.

Lees ook: Kinderopvang heeft na anderhalf jaar weer een cao

Wil je de cao bestellen? Dat kan hier.

3 REACTIES

  1. Beste MCAM Dickens, Dank voor uw reactie. Het woord ‘eenmalig’ is uit de tekst gehaald, net als ‘per maand’. U hebt gelijk dat dit de lading niet helemaal dekt. Overigens wordt er in de cao-tekst wel gesproken van een ‘eenmalige uitkering’, ook al wordt die uitkering twee maal verstrekt. Beetje verwarrende term inderdaad.

  2. Lees alle reacties
  3. Helaas moet ik vaststellen dat de tekst in het artikel BELONING niet correct is weergegeven door de opsteller van het artikel. Hij schrijft dat de eenmalige uitkering een uitkering per maand zou zijn, dan is het niet meer eenmalig.Terwijl dit in de mnd Maart en Sept uitgekeerd dient te worden naar rato van de diensttermijn. Ook de redactie is mijns inziens hier verantwoordelijk voor een juiste weergave. Dat ook nu weer de CAO met terugwerkende kracht tot 01-01-2013 (en niet 2012 zoals vermeld) bindend word verklaart is spijtig te noemen, wanneer krijgen we een CAO niet meer met terugwerkende kracht toegepast dient te worden. Het is bij elke vernieuwing steeds hetzelfde MET TERUGWERKENDE KRACHT, daar moeten we echt van af. Ook de verhoogde kosten die deze overeenkomst weer met zich meebrengt in een steeds verder wegzakkende sector in buiten alle proporties, en niet meer door te berekenen. Bedankt vakbond.

  4. Zorgelijke ontwikkelingen indien er geen nadere uitleg komt over de jaarurensystematiek en de inzet van BOL op de groep.
    Want wie staat er nu weer op de groep? nog meer wisselende gezichten.
    Het schrappen van de verplichte stagevergoeding, maakt het de kinderopvangondernemer of moet ik zeggen ?; investeerder in de de KOT pot, nog eenvoudiger om de BOL` ers als goedkope kracht te gebruiken.
    In deze slechte tijd, maak ik me nog meer zorgen om de kwaliteit van de kinderopvang en het welbevinden van onze kinderen .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.