Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarom mannen in de kinderopvang belangrijk zijn

Waarom is het belangrijk dat er meer mannen in de kinderopvang gaan werken? Platform 010 Inclusief zocht het uit. 'Mannen en vrouwen verschillen van elkaar in de interactie, spel en zorg die zij bieden.'
mannen in de kinderopvang
© Milan Marjanovic / Getty Images / iStock

Wat is de man-vrouwverhouding in de kinderopvang?

Van alle werknemers in de branche is 95 procent vrouw en 5 procent man. De helft van deze mannen werkt in staffuncties, de andere helft in de buitenschoolse opvang met kinderen van 4 tot 12 jaar. Er werken nauwelijks mannen voor kinderen die jonger zijn. Cijfers laten zien dat er altijd al weinig mannen in de kinderopvang hebben gewerkt, net zoals in het basisonderwijs en de zorgsector. Zelfs ten opzichte van andere welzijnsbranches is het percentage mannelijke medewerkers in de kinderopvang laag: in het sociaal werk en de jeugdzorg werken respectievelijk 26 procent en 22 procent mannen.

Wat zijn barrières om meer mannen aan te trekken?

Volgens de Algemene Wet gelijke behandeling is het niet toegestaan mensen te beoordelen op grond van hun sekse. Toch merken brancheorganisaties inde kinderopvangsector terughoudendheid om mannen aan te stellen. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) denkt dat ouders moeite hebben met het aanstellen van mannelijke medewerkers en dat ze om die reden soms voor een andere opvang kiezen. Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vindt het vermijden van problemen met ouders een deel van het probleem. Er moeten juist organisaties en werkgevers zijn die op de bres staan voor de mannen en breken met gendernormen en de gevoeligheid uit het verleden, aldus de BMK.

Waarom is het belangrijk dat er ook mannen in de kinderopvang werken?

De kinderopvang is een belangrijke opvoedingsomgeving buiten het gezin en ook mannen kunnen daar bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Mannen en vrouwen verschillen van elkaar in de interactie, spel en zorg die zij bieden. In de opvang krijgen kinderen te maken met meerdere types vrouwelijke rolmodellen en daardoor met een gevarieerd vrouwbeeld. Door de lage representatie van mannen krijgen ze niet met die variëteit aan mannen te maken. Dat kinderen met beide rolmodellen in aanraking komen, is belangrijk, want dat heeft een sterke, positieve invloed op de ontwikkeling van de identiteit van een kind.

Wat is het belang van het werven van mannen in de kinderopvang?

Het moet normaal en geaccepteerd worden dat mannen in de kinderopvang werken. Daarom is het belangrijk actief in te zetten op het werven van mannen en het gesprek hierover te openen. En natuurlijk komt daar bij dat er in de sector momenteel een groot tekort is aan pedagogisch medewerkers. Bedrijven die meer diversiteit in hun personeelsbestand willen, moeten duidelijk maken dat daar in de organisatie ruimte voor is. Het bedrijf moet dat ook uitstralen. Belangrijk is om vertrouwen te kweken en bewustzijn over diversiteit op te bouwen door met ouders, collega’s én pedagogisch medewerkers hierover open in gesprek te gaan.

Dit is een ingekorte versie van een artikel op platform 010 Inclusief

Robin van der Ham werkt bij Enjoy Kinderopvang. Inderdaad uitzonderlijk voor een man, geeft hij toe, maar in de praktijk pakt dat goed uit. ‘Ik krijg er weleens vragen over, maar vooral buiten werktijd, soms zelfs als ik een biertje drink in de kroeg. Maar met de collega’s en de ouders van Enjoy heb ik het enorm getroffen wat dat betreft. Zij vinden het volstrekt normaal dat er een man in deze branche werkt.’ Lees hier het hele verhaal. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.