Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVE-programma voor gastouders succesvol

Kiki, een VVE-programma speciaal voor de gastouderopvang, is in korte tijd een begrip geworden in de sector. Sinds dit jaar zijn er honderden gastouders die met het programma werken, verspreid door heel Nederland.
VVE-programma voor gastouders succesvol
Foto: ANP Photo

Kiki staat voor Kansen in Kinderen. Oprichtster Hester Baas kan wel verklaren waarom het VVE-programma, speciaal voor de gastouderopvang, een succes is. ‘Het programma heeft een levendige opzet. Alles draait om Beer Kiki die deelneemt aan alle activiteiten en, als het ware, één van de kinderen bij de gastouder wordt. Dat maakt de kinderen en de gastouder enthousiast.’

Professionaliseren gastouderopvang

Baars begon met Kiki om de professionalisering van de gastouderopvang te stimuleren. VVE-programma’s gaan meestel uit van een groep in de peuterspeelzaal of in het kinderdagverblijf. Een gastouder vangt vaak minder kinderen op, maar wel met grote leeftijdsverschillen. Voor deze vorm van opvang was tot 2012 nog geen specifiek VVE-programma ontwikkeld.

Thema’s

Door het hele land worden trainingen gegeven over wat Kiki inhoudt. In 2012 gebeurde dit  in de regio’s Amersfoort en Leeuwarden. In 2013 zijn Zoetermeer, Papendrecht, Rijswijk en Eindhoven aan de beurt. Gastouders die zich aanmelden voor Kiki ontvangen iedere maand binnen een thema activiteitenideeën, woordkaarten en knutselsjablonen. Voorbeelden van thema’s zijn ‘Herfst’, ‘Kriebelbeestjes’ en ‘Wat eet jij vandaag?’.

Piramide

Gastouderbureaus kunnen vriend worden van Kiki en op die manier hun gastouders stimuleren om met de VVE-methode Kiki te gaan werken. Tientallen bureaus hebben dit al gedaan. Naast Kiki zijn andere VVE-aanbieders zich ook gaan specialiseren in gastouders, zoals Cito die speciaal voor gastouders een Piramide-programma heeft ontwikkeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.