Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD wil bezuinigingen wel terugdraaien, maar weet niet hoe

Bezuinigingen

De VVD staat ervoor open de bezuinigingen op de kinderopvang voor 2013 terug te draaien, maar weet niet hoe dat financieel gedekt moet worden binnen de begrotingsregels. Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen heeft dat dinsdag gezegd bij de behandeling van de begroting van minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Ook Marriette Hamer (PvdA) wil de bezuinigingen van 90 miljoen euro op de kinderopvang terug laten draaien. De oppositiefracties CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie hebben een voorstel klaar voor de financiële dekking, maar de regeringspartijen vinden dit onvoldoende. Mogelijk lukt het in het voorjaar wel geld te vinden, zeggen bronnen. Het kabinet maakt dan een tussenstand op van de begroting voor 2013.

Kosten 2013 overschat
Branchepartijen in de kinderopvang hebben onlangs aan de Kamer laten weten dat bezuinigingen op de kinderopvang voor 2013 helemaal niet meer nodig zijn, omdat de uitgaven voor 2013 zijn overschat. Het bespaarde geld is al voldoende om te bezuinigen.

Financiële meevallers
Bij dat debat kwamen de oppositiepartijen CDA, SP, GroenLinks en ChristenUnie met een voorstel om voor volgend jaar een korting op de kinderopvang van 90 miljoen euro terug te draaien. Dat zou gedekt moeten worden door financiële meevallers. Volgens ingewijden staat PvdA-minister Asscher niet onwelwillend tegenover een lagere bezuiniging op kinderopvang, mits de dekking afdoende is.

Bron: ANP
ANP Photo, Jerry Lampen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.