Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD en SP willen vaccinatie verplicht stellen voor alle kinderopvang

Vaccinatie moet verplicht worden op alle kinderdagverblijven. Dat vinden de VVD en de SP in de Tweede Kamer. Zij komen met een eigen wetsvoorstel dat aanzienlijk verder gaat dan een eerder plan van D66. Het kabinet en de werkgevers bepleiten een heel andere aanpak.
iStock

De VVD en SP verzetten zich met hun plannen zich tegen het kabinetsbeleid. Dit is gericht op betere voorlichting aan ouders die hun kinderen niet willen vaccineren.

Een eerder voorstel van D66, waarin kinderdagverblijven kinderen moesten kunnen weigeren die niet zijn gevaccineerd, stellen is inmiddels van de baan. De SP noemde dit plan een haastklus. ‘Als de vaccinatiegraad te laag wordt, moet je dat niet aan de markt van kinderopvang overlaten maar moet de overheid de norm stellen’, aldus SP-Kamerlid Maarten Hijink in dagblad Trouw.

BK en BMK

De werkgeversorganisaties zijn huiverig als het om vaccineren gaat. De BK werkte mee aan een onderzoek van het Nivel en Amsterdam UMC waaruit blijkt dat communicatie en kennisbevordering beter werken bij het verhogen van de vaccinatiegraad dan een verplichting. Winst valt bijvoorbeeld te halen door de communicatie meer af te stemmen op de verschillende doelgroepen, aldus dit rapport.

De BMK vindt dat de politiek niet alleen naar de kinderopvang moet kijken als het gaat om het vaccineren, maar dat breder zou moeten worden gekeken. ‘Kinderen kunnen op heel veel plaatsen besmet worden, niet alleen in een kinderdagverblijf. Het punt dat de medische wereld hier aankaart biedt een nuancering in de discussie over vaccineren en dient zeker mee te worden genomen in de afweging die de politiek hierover moet maken,’ aldus de BMK.

Toename vaccinatie

De vaccinatie van pasgeboren kinderen tegen bof, mazelen en rode hond is het afgelopen jaar overigens gestegen van 92 naar 94 procent, zo maakte het RIVM onlangs bekend op basis van voorlopige cijfer.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.