Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vroeg signaleren stotteren van groot belang

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het vroegtijdig signaleren en behandelen van stotteren bij jonge kinderen veel problemen op latere leeftijd voorkomt. Therapie moet uiterlijk een jaar na aanvang van het stotteren beginnen.
stotteren
Als vroegtijdig hulp wordt ingeroepen is het stotteren nog geen ingeslepen gewoonte geworden. - Foto: Fotolia

Stotteren begint meestal bij kinderen tussen de twee en zeven jaar. Ruim vijf procent van alle kinderen spreekt wel eens een periode niet vloeiend, en bij de meeste gaat dit vanzelf over. Maar als het stotteren aanhoudt en er negen tot twaalf maanden later geen duidelijke verbetering is, wordt de kans op herstel kleiner. Daarom moet eventuele therapie op tijd beginnen.

Screeningslijst

Als vroegtijdig hulp wordt ingeroepen is het stotteren nog geen ingeslepen gewoonte geworden. Hoe langer een kind stottert, des te meer moeite het zal kosten om dit te verhelpen. Als pm’ers en/of ouders zich ongerust maken over een kind, doen ze er goed aan de Screeningslijst voor stotteren in te vullen. Aan de hand van de score die daaruit komt, kunnen ze bepalen of logopedie/stottertherapie nodig is.

Bron: Vakblad Vroeg

Er zijn kinderen die moeite hebben met praten, maar er zijn ook kinderen die helemaal niet praten. Hier tien tips om daarmee om te gaan. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.