Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vraag & Antwoord opvang asielkinderen

Kinderopvang of peuterspeelzaallocaties die opvang aan asielpeuters willen bieden, weten vaak niet waar te beginnen. Welke locatie kies je? Hoe zoek je samenwerking met het COA? Hoe moet je zo’n groep financieren en welke pm’ers zijn voor deze groepen geschikt?
1 Handreiking opvang vluchtelingkinderen.jpg
‘De asielzoekerspeuters kunnen vaak moeilijk tot spelen komen en weten soms niet hoe om te gaan met speelgoed.' - Foto: PicScout

Sociaal Werk Nederland (voorheen MOgroep) en Sardes geven in een speciale handreiking antwoorden op allerlei praktische vragen. Er is een handreiking geschreven voor kinderopvang/peuterspeelzalen en één voor gemeenten.

Aan de slag

In de kinderopvang weten we als geen ander hoe belangrijk de eerste jaren van een kind zijn. Dat er duizenden kinderen in asielzoekerscentra in een (voor hen) onbekende omgeving zitten te wachten of te niksen, raakt veel kinderopvangeigenaren en –medewerkers. Een aantal van hen heeft actie ondernomen en in samenwerking met de gemeente en het COA een functionerende opvang voor deze kinderen gerealiseerd. Hun ervaringen (van Dronten tot Heerlen) vormen de basis van de handreikingen.

Gemeente

Uit de handreiking blijkt duidelijk dat een opvang realiseren voor peuters in een asielzoekerscentrum geen sinecure is. Het kost tijd, geld, flexibiliteit en openheid om intensief met andere partijen samen te werken.  Karin Augustinus, kwaliteitsmedewerker bij MeanderOmnium (Zeist) kreeg twee jaar geleden al signalen over peuters op het azc in Soesterberg. Karin  bracht het onder de aandacht in het gemeentelijke vve-overleg en ging samen met de gemeente aan de slag: ze maakte een pilotplan voor een aanbod voor deze peuters en niet lang daarna opende de peuterspeelzaal op het azc haar deuren.

In- en uitstroom

‘Je kan niet alles overzien en je loopt tegen veel praktische zaken aan. Laat dit je er niet van weerhouden om gewoon te starten met een peuterspeelzaal. Als er een goede verstandhouding en communicatie is met de gemeente kan er veel’, vertelt een woordvoerder van Peuterspeelzaalwerk Heerlen. De ervaring van kinderopvangorganisaties die met peuters in de asielopvang werken, is dat er veel energie en tijd gaat zitten in het in beeld brengen en houden van de in- en uitstroom. COA heeft zicht op de personen die in het centrum geplaatst worden en weer uitstromen. Het is daarom voor een kinderopvangorganisatie belangrijk om een kort lijntje met het COA te onderhouden.

Financiering

De handreiking beantwoordt andere praktische vragen, bijvoorbeeld over de financiering. De reguliere kosten voor een vve-plaats zijn vastgesteld op € 4.378,- per kind. De extra kosten worden gemaakt door de enorme in- en uitstroom, de flexibiliteit en o.a. de scholing en begeleiding van de pm’ers op de groep. In veel gevallen stelt het COA een ruimte beschikbaar en soms stellen zij ook de inrichting en materialen beschikbaar.

Hoe bereik je ouders van peuters in de asielopvang? Lees deze tien tips

Beroepskracht-kindratio

Praktisch lopen de initiatiefnemers ook tegen zaken aan. Door de wisselende groepsbezetting is het bijvoorbeeld lastig om altijd te voldoen aan de ratio. Kinderopvang Dronten heeft voor de opvang afspraken kunnen maken met de GGD. ‘Soms zijn er maar weinig peuters en soms zit de groep helemaal vol. En dan kunnen er ineens nog een paar nieuwe kinderen op de stoep staan, die je niet weg wilt sturen. Er zijn daarom afspraken gemaakt dat incidenteel afgeweken mag worden van de beroepskracht- kind ratio van 1:8. Dat is geen probleem, omdat het nooit voor langere tijd het geval is. Zou dat wel zo zijn, dan moet er een nieuwe groep gestart worden’, aldus een woordvoerder.

Speelgoed

Binnen de asielopvanglocaties zijn voor jonge kinderen vaak weinig speel- en spelmaterialen beschikbaar. Ook in het herkomstland en tijdens de vlucht beschikten kinderen vaak nauwelijks over speelgoed. Pedagogisch medewerkers waken er daarom voor om kinderen te overspoelen met speelgoed. ‘De asielzoekerspeuters kunnen vaak moeilijk tot spelen komen en weten soms niet hoe om te gaan met speelgoed. Het is belangrijk ze te begeleiden bij het spelen en beperkt materiaal aan te bieden’, vertelt een woordvoerder van Kinderopvang SKAR uit Arnhem.

Pedagogisch medewerkers

Niet iedereen is geschikt om op een opvang voor asielkinderen te werken. De organisaties geven aan dat pm’ers een grote betrokkenheid moeten voelen maar tegelijk stevig in hun schoenen moeten staan. Ze moeten elk kind met enthousiasme weten te ontvangen, maar ook om kunnen gaan dat kinderen plotsklaps weer verdwenen zijn. ‘De leidsters zijn geselecteerd op het vermogen om grenzen te trekken en niet te betrokken te raken bij een peuter en zijn familie. Dat is niet altijd makkelijk. Het is van belang om de emotionele belasting van de leidsters goed in de gaten te houden’, vertelt een woordvoerder van Peuterspeelzaalwerk Heerlen.

Bekijk meer praktische informatie in de handreiking ‘Peuters in de asielopvang’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.