Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vooroordelen bestrijd je het beste op jonge leeftijd’

Al vanaf jonge leeftijd maken kinderen onderscheid op grond van afkomst en hebben ze vooroordelen. Dit blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS). Het aanpakken hiervan kan dus ook het beste op jonge leeftijd beginnen.
iStock

Al op  jonge leeftijd leren kinderen onderscheid te maken op basis van etnische en culturele achtergrond, aldus het onderzoek, waarvoor 200 wetenschappelijke studies doorgenomen en geanalyseerd.

Dat onderscheid komt omdat jonge kinderen het lastig vinden om elk kind als individu te zien. ‘Ze maken onderscheid tussen mensen op grond van oppervlakkige kenmerken, waardoor verschillen tussen groepen mensen worden uitvergroot,’ aldus het onderzoek.

Eigen groep

De voorkeur om met kinderen uit ‘de eigen groep’ te spelen, zien we dan ook al op peuterleeftijd. Er lijkt zelfs een piek te zijn in vooroordelen bij kinderen in de kleuterleeftijd. Gedurende de basisschool kunnen deze vooroordelen weer iets afnemen of in ieder geval minder expliciet worden.

De conclusie van de onderzoekers: het is aan te raden om al op kleuterleeftijd doordachte aanpakken in te zetten om vooroordelen, stereotyperingen en discriminatie te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door boekjes voor te lezen over vriendschappen tussen kinderen die een andere achtergrond hebben. Belangrijk is dat er geen conflicten zijn tussen de kinderen maar dat juist het goede voorbeeld wordt gegeven.

Inleven in andere achtergrond

Ook blijkt uit het onderzoek dat het effectief is om kinderen te leren zich in te leven in kinderen die een andere achtergrond hebben dan zijzelf. Zo ontwikkelen kinderen positieve gevoelens naar kinderen met een andere achtergrond.

Wel moet je actief sturen op het inleven, want vanzelf gebeurt dit meestal niet. Er wordt nu nog te vaak gewacht tot groep 7 of 8 om dit thema aan de orde te stellen. Maar juist op jongere leeftijd, in de klas en bij de bso, is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan, aldus de onderzoekers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.