Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vooral rijken profiteren van kinderopvangtoeslag

Vooral rijken profiteren van kinderopvangtoeslag

Vooral rijke Nederlanders met een inkomen vanaf 75,5 duizend euro per jaar profiteren van de overheid en (onder andere) de kinderopvangtoeslag. Dit blijkt uit het rapport Profijt van de Overheid 2007 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Modaal op achterstand
Volgens het SCP blijven de middeninkomens al jaren achter. Lagere inkomensgroepen krijgen gemiddeld 7.700 euro onder andere via huurtoeslagen, thuiszorg en kwijtschelding van lokale heffingen. Bovenmodale inkomensgroepen profiteren fors van de hypotheekrente-aftrek, maar ook toeslagen voor de kinderopvang en krijgen gemiddeld 11.500 euro. Modale huishoudens krijgen 6.600 euro aan voordelen en zitten er dus ruim onder.

Verandering
Volgens de onderzoekers zal het profijt van hoge inkomens van bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag binnenkort afnemen. Dit komt door het huidige kabinetsbeleid. Hogere inkomensgroepen maken bovendien meer gebruik van cultuur (musea en podia) waar ook flink op wordt bezuinigd.

Foto: Stock XCHNG

1 REACTIE

  1. Beste auteur,
    U maakt een aantal grove fouten in uw artikel.
    1) U stelt dat rijkere meer profiteren van de toeslagen. U bewijst dit in aantallen niet in percentage. Bijv. persoon A verdient 10.000 euro en krijgt 2.000 euro aan toeslagen, dat is dan 20% van zijn inkomen. Persoon B verdient 100.000 euro en krijgt 7.000 euro aan toeslagen, dat is dan 14,29% van hun inkomen. De persoon dat minder verdient krijgt dus ook in percentage meer toeslag van de overheid en profiteert dan ook meer van de toeslagen.
    2) De kop van het artikel is dat rijkere ouders meer profiteren van de kinderopvangtoeslag. Nergens in het artikel zie ik dat terugkomen. Helaas voor de auteur is dit een nog grovere fout. In percentage krijgen ouders met lagere inkomens meer kinderopvangtoeslag van de overheid. Een simpel telefoontje naar de belastingdienst zal dit bevestigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.