Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vooral achterstandskinderen profiteren van VVE

Uit recent onderzoek blijkt dat vooral kinderen uit achterstandsmilieus profiteren van het volgen van een VVE-programma. Voorwaarde is wel dat de kinderopvang van goede kwaliteit is. De onderzoeksresultaten werden bekend gemaakt door prof Janneke Plantenga op het congres Childhood Education and City Politics.
Achterstandskinderen profiteren van VVE.jpg
Minder belangrijk is VVE voor kinderen uit gezinnen met een betere economische status. - Foto: iStock Artur Gabrysiak

Janneke Plantenga en Thomas van Huizen, verbonden aan de School of Economics van de Universiteit Utrecht, hebben een meta-analyse gemaakt van 30 recente internationale studies op gebied van effecten van VVE.  De vraag was onder meer of VVE goed is voor alle kinderen of dat verschillende groepen op verschillende wijze profiteren van het volgen van een VVE-programma.

Wanneer alle resultaten op een hoop worden gegooid, blijkt 35 procent van de effecten aantoonbaar positief te zijn, 22 procent aantoonbaar negatief en bij 43 procent is geen effect gevonden. Wanneer je gaat inzoomen op de verschillende factoren die een VVE-programma beïnvloeden, krijg je een genuanceerder beeld.

Effecten aantoonbaar

VVE scoort het beste resultaat bij kinderen uit achterstandssituaties en bij VVE-programma’s van hoge kwaliteit. Ook op de lange termijn zijn de effecten duidelijk aantoonbaar op gebied van  opleiding, arbeidsmarktpositie en hoogte van het salaris. Minder belangrijk is VVE voor kinderen uit gezinnen met een betere economische status. Bij VVE-locaties met een slechte kwaliteit, zie je redelijk hoge score van negatieve effecten. Weinig invloed bleek er te zijn van de leeftijd van kinderen (starten onder of boven de drie jaar), parttime of fulltime programma’s (hoewel fulltime programma’s wel wat beter scoren).

Achterstandmilieus

Welke conclusies moet je hieraan verbinden? Janneke Plantenga: ‘Niet alle kinderen profiteren dus evenveel. VVE is dus vooral belangrijk voor kinderen uit achterstandsmilieus. Dat ondersteunt de koers die de Nederlandse regering vaart: een basisaanbod creëren voor doelgroepkinderen en voor kinderen uit betere milieus de ouders laten meebetalen. Uit dit onderzoek blijkt bovendien weer overduidelijk dat de kwaliteit van de VVE-voorziening van groot belang is.’ 

Ook Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, concludeerde deze week dat VVE zinvol is voor peuters met een achterstand. Hij baseerde dit onder andere op het nog lopende Pre-COOL onderzoek. Lees meer

(Bron: Onderzoek: Universal Child Care and Children’s outcomes: a meta-analysis of evidence from natural experiments. School of Economics, Universiteit Utrecht.)

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.