Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VOG-controle wordt strenger

VOG-controle wordt strenger

Er kom er een intensievere screening in de kinderopvang. Dit schrijft Staatssecretaris Teeven in een brief aan de Tweede Kamer over de vernieuwing van de Verklaring omtrent het Gedrag, de zogenaamde VOG. 
Onderzoek
Bij een aanvraag van een VOG wordt getoetst of iemand in het verleden met Justitie in aanraking is gekomen voor een strafbaar feit, waardoor hij nu zijn functie niet naar behoren kan uitoefenen. Voor sommige beroepen zoals in de kinderopvang, is een VOG wettelijk verplicht. De ministers Opstelten en Kamp onderzoeken op dit moment op welke wijze en hoe snel in de kinderopvang continu gescreend kan worden. Aanleiding voor de intensivering van de screening in de kinderopvang is een aanbeveling van de commissie Gunning, die onderzoek deed naar de Amsterdamse zedenzaak.
Gegevens uit het buitenland
Bij de VOG-screening wordt momenteel nog geen justitiële informatie uit het buitenland opgevraagd. Staatssecretaris Teeven heeft zich de afgelopen periode ingespannen om via de Europese richtlijn ter bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen mogelijk te maken dat structureel gegevensuitwisseling plaatsvindt over zedenmisdrijven in het buitenland. Het Europees Parlement stemt binnenkort over deze richtlijn.
Amsterdam
Vooruitlopend hierop wordt gestart met het opvragen van buitenlandse gegevens voor VOG-aanvragen die worden ingediend bij gemeentes die op vrijwillige basis meewerken. De gemeente Amsterdam heeft als eerste gemeente aangegeven hieraan te willen meewerken. Ook andere gemeentes worden uitdrukkelijk uitgenodigd hieraan deel te nemen.
Bron: VNG www.vng.nl
Beeld: STOCK-xnge  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.