Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG wijst vier proeftuinen voor IKC’s aan

Marianne Velsink
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vier proeftuinen aangewezen voor het ontwikkelen van integrale Kindcentra (IKC’s). Dit zijn ’s-Hertogenbosch, Zaanstad, Tilburg en de regio Noord-Groningen.
1Proeftuinen.jpg
Uit de proeftuinen moet duidelijk worden wat kansen en knelpunten zijn voor het vormen van kindcentra. - Foto: iStock

Uit de proeftuinen moet duidelijk worden wat kansen en knelpunten zijn voor het vormen van kindcentra waarbij kinderopvang samenwerkt met peuterspeelzaalwerk en onderwijs. Iedere regio brengt weer andere vraagstukken met zich mee. Zo hebben gemeenten in de regio Noord-Groningen te maken met krimp en ontgroening. Inspecties maken zich zorgen over de kwetsbaarheid van met name schoolgebouwen voor aardbevingen. Noord-Groningen wil dan ook graag innoveren en het vormen van IKC’s staat op de planning. De gezamenlijke aanvraag vanuit Noord-Groningse gemeenten werd gehonoreerd.

PACT

Proeftuinen voor IKC’s zijn niet helemaal nieuw. Het project PACT investeert ook al jaren in het creëren van een pedagogische omgeving van jonge kinderen en heeft daarom zelf ook proeftuinen aangewezen die als voorbeeldlocatie dienen voor kinderopvang, onderwijs en (jeugd)zorg. Deze staan onder andere in Groningen (Vensterschool), Apeldoorn (Sterrenschool), Nijmegen (b.s. Het Talent) en Middelburg (b.s. Aventurijn).

Taskforce IKC

Het ministerie van Sociale Zaken richtte onlangs de Taskforce IKC op en deze is inmiddels begonnen. De Taskforce kijkt onder andere naar wat beperkingen zijn in de huidige wet- en regelgeving om als kinderopvang en onderwijs samen te werken. Vanuit de Taskforce komen voorstellen waar een volgend kabinet mee aan de slag kan gaan. Niet iedereen heeft veel vertrouwen in de uitkomsten van dit onderzoek. Zo reageerde de PO-Raad de opdracht van de taskforce te beperkt te vinden. Lees hier waarom.

Onlangs kwam het CBS met een rapport naar buiten waarin ze de voor- maar ook de nadelen van meer samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs op een rij zette. Het rapport was niet heel enthousiast over meer samenwerking. De Regiegroep Kindcentra 2020 vond de insteek van het onderzoek te beperkt. Lees meer

1 REACTIE

  1. Ik vind deze kind centra zorgelijk voor de kinderen die niet tegen grootschaligheid kunnen. De hoogsensitieve kinderen oa. Waarom ook niet de kleinschalige opvang hierbij betrekken opdat kinderen o.a baby's kunnen worden opgevangen door professionele gastouders? In Amsterdam zit er 1 waar 700 kinderen 0-13 jaat rondlopen voor opvang en basisschool. Ik moet daar niet aan denken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.