Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vlaggensysteem tegen seksueel overschrijdend gedrag

Vlaggensysteem tegen seksueel overschrijdend gedrag

Kennis- en adviesbureau MOVISIE presenteert een nieuwe methode om professionals te helpen bij het omgaan met grensoverschrijdend seksueel gedrag van kinderen en jongeren. Het systeem bestaat uit gekleurde vlaggen waarmee opvoeders en professionals bepaald gedrag kunnen toetsen. Groen staat voor gezond seksueel gedrag, geel voor licht overschrijdend gedrag, de rode en zwarte vlag duiden op ernstig en zwaar seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ook bij jou op de groep?
Ook al klinkt seksueel grensoverschrijdend gedrag misschien als ‘ver van je bed’. Ook jonge kinderen kunnen op dit gebied zorgen oproepen. Een paar voorbeelden: Hamed (12 jaar) heeft fantasieën over mannen en maakt zijn eerste afspraak met een oudere jongen via de chat. Paula (9 jaar) vraagt jongens via webcam om hun piemel te laten zien. Romario, Thijs en Mats ( 7 jaar) dwongen een buurmeisje (5 jaar) om haar onderbroek uit te trekken. Weet jij wanneer gedrag overschrijdend is en wanneer onschuldig? En hoe maak je het bespreekbaar bij kinderen en ouders?

De training
MOVISIE werkte voor de ontwikkeling van het systeem nauw samen met organisaties voor jongeren en kinderen en testte het systeem in de praktijk. De training die daaruit is ontstaan leert je om te gaan met het vlaggensysteem bij grensoverschrijdend seksueel gedrag. Op 21 juni zal de training en het systeem worden gepresenteerd.

In de boekenreeks Praktijk Kinderopvang verscheen onlangs het boek ‘Doktertje spelen en zo’ van Channah Zwiep. Wil je hier meer over weten. Kijk hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.