Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijfduizend minder geboorten in 2013

Weer is het aantal geboorten in Nederland flink afgenomen. In 2013 werden 171.000 kinderen geboren, dat is 5.000 minder dan in 2012. Vooral twintigers krijgen minder kinderen. Ze wachten langer vanwege financiële redenen, maar soms leidt het uitstel tot afstel.
Vijfduizend minder geboorten in 2013
Foto: ANP Photo

De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De daling van het aantal geboorten is iets van de afgelopen jaren. In 2010 zette de daling in en die zet nog steeds door. Volgens het CBS heeft de afname niks te maken met het feit dat er minder vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn. Het heeft vooral een relatie met de economische conjunctuur.

Krimp

Minder baby’s betekent voor de kinderopvang minder aanwas. De CBS-cijfers laten niet zien of de afname van het aantal geboorten in de ene regio hoger is dan in de andere en of er een verschil is tussen stad en platteland. In veel delen van het land, vooral in plattelandsgemeenten in het noorden en oosten van het land merken kinderopvangorganisaties dat krimp een belangrijke oorzaak is van vraaguitval.

Minder huwelijken

Behalve het aantal geboorten, daalde ook het aantal huwelijken in 2013. Er werden nog geen 74.000 huwelijken en geregistreerd partnerschappen gesloten. Een jaar eerder waren dat er nog 6.000 meer. Opvallend is dat het aantal geregistreerde partnerschappen steeg terwijl het aantal huwelijken flink daalde. Maandag, de dag waarop trouwen goedkoper of zelfs gratis is, wordt steeds populairder als trouwdag. Dat bevestigt het vermoeden dat ook achter het dalende aantal huwelijken een financiële oorzaak zit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.