Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vier vve-aanbieders ontwikkelen één basistraining

Ondanks de kritiek op het effect van vve, worden de programma's nog volop gebruikt in voorscholen en in peuterspeelzalen en de kinderopvang. Vier vve-aanbieders: Cito, CED-Groep, De Activiteit en het Nederlands Jeugdinstituut hebben met elkaar een basistraining voor vve ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers in voorschoolse voorzieningen.
Beroepsopleidingen in en rond Amsterdam hebben aangegeven de basistraining op te willen nemen in het curriculum van de opleiding.
Beroepsopleidingen in en rond Amsterdam hebben aangegeven de basistraining op te willen nemen in het curriculum van de opleiding. - Foto: iStock

De vier organisaties hebben ieder een eigen vve-programma. Cito biedt het vve-programma Piramide aan, de CED-Groep Ko Totaal, De Activiteit werkt met Startblokken en het Nji met Kaleidoscoop. De vier organisaties hebben hun kennis van vve gebundeld en dit als input gebruikt voor de Basistraining VVE. Het idee is dat pedagogisch medewerkers na de training dezelfde basis meekrijgen voor de juiste begeleiding van jonge kinderen.

Vve staat in het middelpunt van de belangstelling nu uit een analyse van 21 onderzoeken blijkt dat er bijna geen effect is van vve op de ontwikkeling van kinderen. Lees hier hoe het zit >>

Coaching

Er is een basistraining vve voor invalkrachten en voor vaste medewerkers. Ook zijn er train-de-trainers voor zowel trainers van kinderopvangorganisaties als voor ROC’s. De training bestaat uit 12 bijeenkomsten in een jaar. Behalve theoretische kennis, krijgen de pedagogisch medewerkers coaching op de werkvloer aangeboden en leggen ze een portfolio aan dat hun ontwikkeling illustreert.

Proef Amsterdam

In Amsterdam werd de afgelopen twee jaar bij wijze van proef met de basistraining gewerkt. De pilotfase is afgerond. Er zijn ruim 200 pedagogisch medewerkers van voorscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven gekwalificeerd voor het werken in vve-groepen. Beroepsopleidingen in en rond Amsterdam hebben aangegeven de basistraining op te willen nemen in het curriculum van de opleiding. De training komt binnenkort landelijk beschikbaar.

Kinderen profiteren het meest van voor- en vroegschoolse educatie (vve) als zij deel uitmaken van een gemengde groep. Dus met kinderen zonder (taal)achterstand. Dit blijkt uit promotieonderzoek van orthopedagoog Annika de Haan. Lees meer >>


Lees meer over de training op viervve.nl

1 REACTIE

  1. In Amsterdam is niet alleen op proef gewerkt met de Basistraining VVE. De gemeente Amsterdam is eigenaar van de Basistraining VVE. Deze is namelijk ontwikkeld in opdracht van de gemeente en blijkt een groot succes in en rond Amsterdam!
    Naast het NJI, Cito, de Ced-groep en de Activiteit zal ook de Trainersgroep Amsterdam de Basistraining VVE binnenkort aanbieden in het land. Zie voor meer informatie de website: trainersgroep.amsterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.