Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VGOB: ‘maak bezwaar tegen leges’

Leges

De VGOB (Vereniging GastOuderBranche) roept gastouders en gastouderbureaus op om bezwaar te tekenen tegen de hoogte van de leges. Nog steeds zijn er gemeenten die hoge of zelfs zeer hoge leges voor de registratie van gastouders vragen. De VGOB heeft een model bezwaarschrift geschreven voor gastouders.

De legesheffing door gemeenten voor opname van een gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen blijft onderwerp van gesprek. Bij meerdere gemeenten staat de legesverordening 2013 op de agenda en in sommige gevallen lijkt het erop dat de gastouderopvang wordt gebruikt om gaten in de begroting te dichten.

Melkkoe
‘Dat het niet fair is om de noodlijdende kinderopvang als melkkoe te gebruiken moge duidelijk zijn. Zeker in de gastouderopvang is er geen sprake van grote omzet en winst en dat geldt helemaal voor de individuele gastouder, die anno 2013 nog steeds voor slechts enkele euro’s per uur kinderen opvangt en verzorgt’ aldus Hanke Nas van de VGOB.

Kostendekkend
Gemeenten zijn vrij in het bepalen van hun leges voor hun dienstverlening. Het is niet verboden leges te heffen voor het opnemen van een gastouder in het LRKP. Wel is het zo dat gemeenten jaarlijks een bijdrage krijgen van de overheid voor kosten die zij maken voor handhaving en toezicht kinderopvang. Deze bijdrage is in principe al kostendekkend.

Extra inkomsten
Nas: ‘Het lijkt er dus sterk op dat extra legesheffing extra inkomsten zijn voor gemeenten.’
De bijdrage aan het gemeentefonds, die bedoeld is voor toezicht en handhaving, is niet geoormerkt. Dit betekent dat gemeenten geld, bedoeld voor de kinderopvang, uit mogen geven aan andere zaken. De VGOB zou graag zien dat deze bijdrage wel geoormerkt wordt, zodat duidelijk is dat extra legesheffing nodig is.

Download hier het bezwaarschrift van de VGOB >>

Bron: VGOB
ANP Photo, Bas Czerwinski

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.