Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verzamelwet kinderopvang ook door Eerste Kamer

Verzamelwet kinderopvang ook door Eerste Kamer

De Verzamelwet Kinderopvang 2012 is ook door de Eerste Kamer aangenomen. Branchevereniging Kinderopvang heeft de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers in de kinderopvang op een rij gezet.

Ouders
Nieuw in 2012 is dat ouders geen kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht kunnen terugvragen over het voorgaande jaar. Zij mogen straks nog maar voor een maand kinderopvangtoeslag terugvragen. Werkeloze ouders hebben tot drie maanden nadat ze werkloos zijn geworden recht op kinderopvangtoeslag. Daarna stopt het.

Gastouders
Ook voor gastouders verandert er het één en ander: Gastouders ontvangen niet langer meer kinderopvangtoeslag voor hun eigen kinderen als deze door een gastouder worden opgevangen. Zij krijgen wel kinderopvangtoeslag als ze gebruik maken van reguliere opvang in het kinderdagverblijf of de bso. Net als in kindercentra is de gastouder verplicht om ouders inzage te geven in het inspectierapport. De mate van inspectie van de locatie wordt bij gastouders bepaald door het risicoprofiel van het gastouderbureau waarbij zij zijn aangesloten.

VOG
Het aanvragen van een VOG kan vanaf 2012 door toezichthouders geëist worden. Dat kan als men redelijkerwijs mag vermoeden dat deze persoon niet langer voldoet aan de eisen voor het afgeven van een VOG. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld stagiaires en vrijwilligers. Van stagiaires die in de gastouderopvang werken wordt ook een VOG verlangd.

Gemeenten
Voor gemeenten is het nieuw dat ze kinderopvanglocaties kunnen sluiten op basis van meer dan alleen een negatief GGD-inspectierapport. Een melding van de politie kan bijvoorbeeld al genoeg zijn voor de gemeente om een kinderopvang uit het landelijke register te schrappen. Daarnaast zijn gemeenten verplicht om informatie te verstrekken over de kwaliteit van de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk.

Bekijk meer op de website van de Brancheorganisatie Kinderopvang >>

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang
Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

 1. Wat een kromme regelgeving, dicriminatie en beperking in keuzevrijheid voor de WERKENDE (gast) OUDER:
  “Gastouders ontvangen niet langer meer kinderopvangtoeslag voor hun eigen kinderen als deze door een gastouder worden opgevangen. Zij krijgen wel kinderopvangtoeslag als ze gebruik maken van reguliere opvang in het kinderdagverblijf of de bso“
  BELACHELIJK!

 2. Lees alle reacties
 3. Wat een kromme regelgeving, dicriminatie en beperking in keuzevrijheid voor de WERKENDE (gast) OUDER:
  “Gastouders ontvangen niet langer meer kinderopvangtoeslag voor hun eigen kinderen als deze door een gastouder worden opgevangen. Zij krijgen wel kinderopvangtoeslag als ze gebruik maken van reguliere opvang in het kinderdagverblijf of de bso“
  BELACHELIJK!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.