Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Versoepeling: vanaf 26 juni geen ‘bubbels’ meer in scholen en kinderopvang

Goed nieuws voor scholen en de kinderopvang: vanaf 26 juni 2021 hoeven zij niet langer met ‘bubbels’ (cohorten) te werken en bso’s kunnen tijdens de zomervakantie locaties weer samenvoegen. In overleg met het RIVM en OMT versoepelt het demissionair kabinet deze maatregel.

Dit maakte demissionair minister Hugo de Jonge bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

De Jonge schrijft het volgende over de versoepeling: “Met het vervallen van de contactbeperkende maatregelen vanaf 26 juni geldt ook het advies tot cohortering van leerlingen in het funderend onderwijs en kinderen in de kinderopvang niet langer. Het betekent voor de kinderopvang dat zij niet langer met bubbels hoeven te werken, en dat BSO’s tijdens de zomervakantie locaties kunnen samenvoegen. Voor scholen ontstaat bovendien meer ruimte om de activiteiten te organiseren waar zij normaal het schooljaar of de schoolperiode voor leerlingen mee zouden afsluiten, zolang de basisregels worden gevolgd. Dit betekent dat diploma-uitreikingen en schoolmusicals op school doorgang kunnen vinden in het bijzijn van ouders, zolang de basisregels in acht worden genomen. Het organiseren van schoolkampen en excursies wordt niet langer afgeraden, mits deze worden georganiseerd in lijn met de basisregels en de specifieke richtlijnen voor accommodaties en gelegenheden worden gevolgd.

Branchepartijen BK en BMK

‘Wij zullen deze aanpassing zo spoedig mogelijk doorvoeren, onder andere in het protocol, en deze informatie op zeer korte termijn met kinderopvangprofessionals en managers delen’, melden branchepartijen in de kinderopvang, BK en BMK.

De partijen geven aan blij te zijn met deze versoepeling. ‘We hebben in gezamenlijkheid met onze achterban nadrukkelijk gepleit voor het loslaten van de cohortering in de kinderopvang. De zomer komt eraan en organisaties zijn volop bezig met de planning en het organiseren van een activiteitenaanbod. Op deze manier is de situatie veel meer leefbaar voor kinderen en medewerkers.’

‘Corona is nog niet voorbij’

‘Wel benadrukken we dat corona nog niet voorbij is; er worden nog steeds mensen ziek. Daarom de oproep ons te blijven houden aan de nog geldende richtlijnen. Daarbij is er momenteel vanuit het ministerie van SZW nog steeds de mogelijkheid dat medewerkers gebruik maken van preventieve zelftesten. De zelftesten kunnen een positieve bijdrage leveren aan de continuïteit van de kinderopvang.’

Preventief testen

De Jonge schrijft daarover in de brief aan de Kamer: “Alle scholen en kinderopvangorganisaties hebben in de afgelopen periode zelftesten ontvangen, zodat leerlingen en personeel zichzelf tot aan de zomer twee keer per week preventief kunnen testen. (…) Op dit moment worden de testaantallen en data vanuit de distributie nauw gemonitord. Daarnaast is een onderzoeksbureau recent gestart met een bredere monitoring van zelftesten in het onderwijs en kinderopvang, waarin ook gedrag en motivatie worden meegenomen. Hierin worden schoolleiders/bestuurders, personeel en leerlingen/studenten bevraagd. Ik verwacht u in september te kunnen informeren over het onderzoek.”

Bekijk de Kamerbrief >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.