Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verruiming in kwalificaties voor pm’ers per 1 februari 2021

De cao-partijen BMK, BK, FNV en CNV hebben besloten tot meer mogelijkheden om te kwalificeren voor de functie van pedagogisch medewerker. Het gaat onder meer om uitbreiding van het aantal diploma's. Met dit besluit wordt tegemoetgekomen aan de wens tot meer en snellere instroom van pedagogisch medewerkers.
Foto: Robert Kneschke/ Adobe Stock

Dat meldt de BMK. Het gaat daarbij om de volgende uitbreidingen:

  1. Voor de dagopvang en bso kwalificeren meer diploma’s in combinatie met een aanvullend bewijs.
    Dit aanvullende bewijs kan bijvoorbeeld een scholing zijn voor pedagogiek of een keuzedeel.
  2. Deze besluiten werken door in de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Om de kwalificatie-eis voor pbmc/coach in lijn te houden met de uitbreiding van de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker, is besloten hier ook een wijziging in door te voeren.
  3. Verder is besloten het percentage voor de niet afgeronde hbo–bachelor te verlagen. Voor het voldoen aan de kwalificatie-eis voor alleen buitenschoolse opvang is besloten het percentage van 75% te verlagen naar 50% en het overgangsbewijs naar het laatste jaar te wijzigen in overgangsbewijs naar het derde jaar.

Verwerkt in cao

De besluiten worden verwerkt in de eerstvolgende wijziging van de cao Kinderopvang.

Door deze uitbreiding wordt de diplomacheck een nog belangrijker hulpmiddel. De diplomacheck wordt hét middel om te bepalen welk diploma kwalificeert voor pedagogisch medewerker dagopvang of bso/nso of beide. En het geeft inzicht of er eventueel een overgangsregeling geldt. De diplomacheck is op 1 februari 2021 bijgewerkt op alle besluiten die zijn genomen.

Twaalf diploma’s die waren vervallen voor de dagopvang zijn terug op de diplomalijst, maar alleen in combinatie met aanvullend bewijs. Zonder geldig aanvullend certificaat kan je met deze diploma’s instromen als pedagogisch medewerker in ontwikkeling, terwijl er wordt gewerkt aan het behalen van een aanvullend certificaat. Lees hier het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.