Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkeerde zithouding kinderen funest

Kinderen brengen gemiddeld vier uur per dag zittend op school door. Daarnaast zitten ze ook nog eens vaak aan te hoge of juist te lage tafels. Basisschoolleerkrachten besteden nauwelijks aandacht aan de zithouding van kinderen. Houdingsexperts maken zich grote zorgen.
1Zithouding-AdobeStock.jpg
Scholen zouden tafels van kinderen vaak te hoog instellen. - Foto: AdobeStock

Hierover bericht het Algemeen Dagblad.

Doordat kinderen aan verkeerd ingestelde tafeltjes zitten, ontstaan rugproblemen. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt als kinderen onderuitzakken omdat ze niet goed met hun voeten bij de grond kunnen. Scholen zouden tafels van kinderen vaak te hoog instellen. Dit kwam uit een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam bij acht basisscholen.

Kennis verdwenen

Verder ontbreekt het leerkrachten aan kennis, zegt Piet van Loon. Hij is orthopedisch chirurg en mede-oprichter van Houding Netwerk Nederland (HNN). ‘We wisten ooit goed dat verkeerd zitten op scholen de kinderrug vervormt en de rug geen goed doet. Maar die kennis is bijna verdwenen.’ Dat terwijl een zittende leefstijl volgens de chirurg op langere termijn chronische aandoeningen en pijn veroorzaakt. Yolanda van Hoorn geeft met haar bedrijf Zit met Pit houdinglessen aan leerlingen. Zij ziet ook dat het bij leerkrachten aan kennis ontbreekt. ‘Alleen bij schrijflessen wordt er op houding gelet, maar kinderen vervolgens zonder advies achter een computer of iPad gezet.’

Het is tijd dat het ministerie van VWS (Volksgezondheid) in actie komt, vinden de experts. Maar die vindt dat het aan gemeenten is om in het kader van de ‘jeudggezondheidszorg’ te investeren.

De motorische ontwikkeling bij Nederlandse en Vlaamse baby’s verloopt trager dan in andere landen. Oorzaak zou zijn dat baby’s veel en lang op hun rug liggen en in stoeltjes zoals de Maxi Cosi zitten. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.