Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verduurzamen? Begin bij tijdige zindelijkheid kinderen

De werkelijke prijs van een (wegwerp)luier ligt een stuk hoger dan de winkelprijs: als je kijkt naar de impact die een wegwerpluier heeft om geproduceerd én verwerkt te worden, kost zo’n luier 15 cent meer per stuk. De zogeheten ‘true price’, echte prijs. Wil je echt impact maken? Zet tijdige zindelijkheid (bij 2 tot 2,5 jaar) bovenaan de agenda. Ook in de kinderopvang.
verduurzamen-begin-bij-tijdige-zindelijkheid-kinderen

Die oproep doet het Future Diaper Project, die een ‘echte prijs (true price) berekening’ naar wegwerpluiers én wasbare luiers liet uitvoeren in samenwerking met True Price en de gemeente Amsterdam.

De True Price studie toont aan dat de verborgen kosten voor een wegwerpluier 6 cent zijn en voor een wasbare luier 4,6 cent. Als je daar de kosten voor afvalwerking bij op telt, komt de echte prijs op zo’n 15 cent extra per wegwerpluier.

Tijdige zindelijkheid

Willen we een duurzamere luierketen, dan moeten we starten met tijdige zindelijkheid, stelt het Future Diaper Project. Wanneer kinderen bijvoorbeeld met 2 tot 2,5 jaar zindelijk zijn in plaats van met 3,5 jaar, bespaar je al zo’n 20 procent qua luiergebruik, kosten en impact op het milieu. Kiezen voor wasbare luiers is ook een duurzamere optie: ‘Een gezin dat wasbare luiers gebruikt heeft een ruim 30 procent lagere TruePrice en zelfs ruim 60 procent als je kijkt naar de gecombineerde kosten voor milieu-impacts en afvalstoffenheffing. Ook parttime wasbare luiers gebruiken is beter dan alleen wegwerpluiers gebruiken. Bij één tot twee dagen per week bespaart ook dit scenario 20 tot 25 procent van het aantal plastic wegwerpluierafval. Met name het geringe grondstofgebruik in vergelijking met wegwerpluiers en het daarmee voorkomen van de afvalberg is doorslaggevend in de duurzame afweging’, stelt het Future Diaper Project.

Goed om te weten

Enkele opmerkingen terzijde:

  • Wanneer de wasbare luier voor een tweede kind wordt gebruikt én als de elektriciteit voor het wassen duurzaam wordt ingekocht, is een wasbare luier een nog veel duurzamere keuze.
  • Het gebruik van zogenoemde new born wasbare luiers (een aparte kleine maat wasbare luier voor de eerste 2 tot 3 maanden) is niet duurzamer dan wegwerpluiers in diezelfde periode: de productie van (katoenen) wasbare luiers voor een korte periode heeft een meer negatieve impact dan het gebruik van wegwerpluiers.
  • Ook de impact van het drogen van de wasbare luiers is meegewogen in de studie: de keuze voor de droogmethode (droger of lijndrogen) heeft grote invloed op de milieuresultaten. Het drogen met de droger verhoogt de milieu-impact tot vergelijkbaar niveau met wegwerpluiers. Ook hier speelt de keuze voor duurzame energie een rol.

Ecologische luiers

Uit de studie blijkt ook dat de verschillen tussen ecologische luiers (die voor 40 procent bestaat uit bio-based plastic), en de conventionele voor 80 procent op olie gebaseerde wegwerpluiers klein zijn: de bio based luiers hebben qua productie en verwerking maar zo’n 5 procent minder impact op het milieu, omdat de omzetting van plantaardige materialen (zoals maïs en suikerbiet) in (bio-)plastics ook een hoge impact heeft.

Eerder zindelijk meest duurzaam

Hoewel er dus duurzamere opties zijn wat betreft luiergebruik, is kinderen eerder uit de luiers krijgen nog altijd de meest effectieve methode om het milieu (en de portemonnee, ook in de kinderopvang) minder te belasten. Nathan Volkers van het Future Diaper Project zegt daarover: ‘Voor kinderdagverblijven en gastouders onderstreept dit rapport het belang van tijdige zindelijkheid als één van de duurzaamheidsstrategieën met grote impact. Kinderdagverblijven en gastouders kunnen er zelf door besparen (20-25% op hun luiergebruik), maar ze hebben ook grote invloed op de gezinnen: achter elke kindplaats schuilt 2-2,5 gezin. En alhoewel kinderdagverblijven terughoudend zijn met een actieve rol bij zindelijkheid op de opvang, kunnen ze er wel actief over communiceren en ouders stimuleren er tijdig mee aan de slag te gaan. Het is een zeer concrete en impactvolle invulling van duurzaamheid.’

Lees meer over het Future Diaper Project in dit premium-artikel: Het luiergebruik van de toekomst: minder én duurzamer

Presentatie resultaten

Speciaal voor kinderopvangprofessionals worden de resultaten van deze TruePrice studie online gepresenteerd op donderdag 24 november 2022 van 14.00 tot 14.45 uur. Kun je er niet bij zijn? De presentatie wordt opgenomen, zodat je deze ook achteraf kunt bekijken. Klik hier voor meer informatie en aanmelden >>

Wasbare luiers vies en onhandig? Dat valt wel mee. Bij kinderdagopvang Villa Valentijn Middelburg en Villa Valentijn Den Haag weten de kinderen niet beter: 95 procent draagt een wasbare bamboeluier op de kinderopvang. ‘Het was even omschakelen voor zowel de pedagogisch medewerkers als de ouders, maar de moeite waard’, zeggen algemeen directeur Annemieke Blansjaar en Michelle Bostelaar, leidinggevende op de vestiging in Middelburg. Lees meer

1 REACTIE

  1. Hallo,
    Ik werk voor de kinderopvang in België en wij zijn recent gestart met Woosh, een Gentse start-up gericht op recycleren van wegwerp luiers om de afvalberg naar beneden te halen en zij richten zich ook op circulaire economie. Zeer interessant en waardevol! Misschien interessant om eens een artikel over hen te plaatsen?: https://www.woosh.be/
    Ik geloof alvast in dit concept en ben blij dat we met hen samenwerken.

    Vriendelijke groeten,
    Liesbeth Bennekens
    (gsm: 0478/ 34 28 10)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.