Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verdronken kleuter droeg geen zwembandjes

De vijfjarige Jaïro, die twee jaar geleden verdronk, droeg tijdens het bso-uitje naar het surfstrandje van Amsterdam IJburg geen zwembandjes. En hij had geen zwemdiploma. Dit bleek onlangs tijdens de rechtszaak rond zijn verdrinking voor de rechtbank in Amsterdam.
zwembandjes
Omstanders verbaasden zich over het ontbreken van zwembandjes - Foto: ANP

De rechter las verklaringen voor van getuigen. Omstanders verbaasden zich over het ontbreken van zwembandjes bij het groepje kinderen dat op die noodlottige zomerdag onder toezicht stond van hun pedagogisch medewerker Jane V. van de buitenschoolse opvang en Stefano B., een neef van het slachtoffertje. Volgens de officier van justitie lieten ze de kinderen tot hun middel in het water spelen.

Niet nodig

De begeleiders verklaarden dinsdag voor de rechtbank dat het nooit de bedoeling was geweest om met de kinderen te gaan zwemmen en dat zwembandjes tijdens het pootjebaden niet nodig waren. De 23-jarige B., neef van het slachtoffer, en de 45-jarige kinderleidster V. hoorden woensdag allebei 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen wegens dood door schuld. De neef was die zomerse dag in 2013 met Jaïro aangesloten bij een uitje van een groepje kinderen dat onder toezicht stond van juf V. De kinderen van de buitenschoolse opvang mochten pootje baden van V., maar niet zwemmen omdat ze geen van allen een zwemdiploma hadden. Toch gingen de kinderen verder het water in, terwijl de oppassers niet opletten. Dat de vijfjarige Jaïro daar verdronk, is aan hun roekeloosheid te wijten, stelde de officier van justitie.

Een kleine twee jaar geleden verdronk de vijfjarige Jaïro verdronk tijdens een uitje naar Amsterdam IJburg. De eigenares van de bso werd voor de rechter gedaagd. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.