Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Veiligheid gastouderopvang kan zonder vierogenprincipe’

Omdat het vierogenprincipe niet geldt voor gastouders, vragen Kamerleden zich af hoe de veiligheid bij de gastouder gewaarborgd is. Wat minister Asscher betreft vervult de bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau een spilfunctie in het garanderen van veiligheid bij de gastouder thuis.
'Veiligheid gastouderopvang kan zonder vierogenprincipe'
Foto: ANP Photo

Dit zegt de minister in een uitgebreide beantwoording op de vragen die tijdens het rondetafelgesprek eerder dit jaar in de Tweede Kamer gesteld zijn. VVD-Kamerleden vroegen minister Asscher naar zijn visie op veiligheid binnen de gastouderopvang. Waar kinderdagverblijven sinds 1 juni geïspecteerd worden op het naleven van het vierogenprincipe, gaat deze maatregel aan de gastouderopvang voorbij.

Bewuste keuze

Volgens Asscher is dit niet zo vreemd. ‘Ouders die kiezen voor gastouderopvang kiezen bewust voor één gastouder die zij vertrouwen. Met deze gastouder hebben de ouders vervolgens veelvoudig contact. Bij opvang in een kinderdagverblijf beslissen ouders niet zelf wie hun kind opvangt en vindt de opvang meestal plaats in een setting waarin meerdere personen werkzaam zijn.’ Om die reden vindt Asscher het niet nodig om het vierogenprincipe toe te passen in de gastouderopvang.

Continue screening

Overigens vindt hij dat er de laatste tijd ook voor de gastouderopvang voldoende maatregelen zijn genomen om de veiligheid te vergroten. Gastouders vallen namelijk wel onder de continue screening die vanaf 1 maart is ingegaan en waarbij niet alleen de gastouders maar ook hun volwassen huisgenoten doorlopend worden gecontroleerd op (nieuwe) strafbare feiten die een belemmering vormen bij het werken met kinderen.

Transparantie

Nieuw is ook dat vanaf 1 juli een VOG kan worden geëist van huisgenoten van 12 tot 18 jaar, indien de toezichthouder dit wenst. Dit kan alleen als de minderjarige huisgenoot wordt verdacht van een ernstig strafbaar feit. Vanaf 1 juli is er ruimte voor meer transparantie in de gastouderbranche. Professionals die een gastouder verdenken van seksueel of ander geweld, moeten dit verplicht melden. Als een gastouder zich niet houdt aan de regels, zoals de risico-inventarisatie, het voeren van pedagogisch beleid en het naleven van de meldcode huiselijk geweld, kan het gastouderbureau hiervoor worden beboet.

Bemiddelingsmedewerker

Minister Asscher denkt dat met al deze maatregelen een flinke stap voorwaarts wordt gezet, al hamert hij wel op een alerte houding van iedereen. Vooral de bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau ziet hij als een belangrijke spil om veiligheid binnen de gastouderbranche te waarborgen.

Alerte houding

‘Dat begint al bij de wervings- en selectieprocedure door  gastouderbureaus. Een dergelijke alerte houding van de bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau is tevens noodzakelijk ten aanzien van de huisgenoten van de gastouder. ‘ Ook benadrukt de minister dat het gastouderbureau ouders op de hoogte moet stellen van veranderingen in de opvangsituatie van hun kind. Dit geldt bijvoorbeeld als er iemand anders aanwezig is (een nieuwe partner of een huisgenoot) tijdens de opvanguren.

Toekomst

Mochten deze maatregelen niet voldoende blijken om veiligheid in de gastouderbranche te garanderen, dan beziet minister Asscher welke aanvullende veiligheidsmaatregelen nog meer gewenst zijn.

Bekijk de antwoorden van de minister vanaf pagina 12.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.