Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel groenten en fruit niet veilig

Gezonde

Groenten en fruit  in de Nederlandse supermarkt zijn besmet met veel te veel resten van hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Dit kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van jonge kinderen en zwangere vrouwen. Hiervoor waarschuwt WECF (Women in Europe for a Common Future) na een steekproef.

Vooral sla, komkommers, tomaten, appels, aardbeien, druiven en nectarines zijn niet veilig. Het advies is om zo veel mogelijk biologische producten te eten.

Hormonen in sla
WECF keek ook naar analyseresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In een monster van Nederlandse aardbeien werd een cocktail van negen verschillende pesticideresiduen gevonden. Een schokkende constatering is, dat een half pondje sla uit de Nederlandse winkels gemiddeld meer stoffen met een hormonale werking bevat dan de anticonceptiepil.

Goede groente
De hoeveelheid middelen overschrijdt in veel gevallen de EU-norm voor baby- en peutervoeding. Voor aardbeien, appels en sperziebonen wordt deze norm gemiddeld 50 keer overschreden. Sla overschrijdt die zelfs 136 keer. Er zijn ook groenten waarbij bijna geen pesticideresiduen werden aangetroffen: bloemkool, broccoli, champignons, courgette, rode biet, rode kool, witte kool en uien.

ANP Photo, Cynthia Boll

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.