Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vanaf 6 mei ook coronatest voor kinderopvangmedewerkers

Kinderopvangmedewerkers kunnen zich vanaf 6 mei laten testen op het coronavirus, wanneer zij symptomen van COVID-19 (hoesten, neusverkoudheid en/of koorts) hebben.
AdobeStock

Dat is bekend gemaakt op Rijksoverheid.nl.

Het testbeleid wordt uitgebreid naar nieuwe sectoren, waaronder de kinderopvang, het basisonderwijs en mantelzorgers. 11 mei gaan de scholen (gedeeltelijk) en de reguliere kinderopvang, waaronder de gastouderopvang, weer open.

Om de kinderopvang te ondersteunen bij het opstarten na 11 mei, heeft het ministerie van SZW een protocol kinderopvang ontwikkeld. Lees meer

Heropening kinderopvang

De voorbereiding van de heropening van de kinderopvang en basisscholen is in volle gang. Met de sector is afgesproken dat vanaf 6 mei kinderopvangmedewerkers en leerkrachten zich bij klachten kunnen laten testen. Zo kunnen zij voordat de scholen en kinderopvang open gaan alvast laten vaststellen of zij met het coronavirus zijn besmet geraakt.

Testbeleid

Sinds 6 april kunnen alle zorgmedewerkers binnen en buiten de ziekenhuizen die directe zorg verlenen aan patiënten of cliënten getest worden als zij minimaal 24 uur symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) hebben. Ook mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19 kunnen getest worden.

Momenteel worden er zo’n 6.000 à 7.000 testen per dag afgenomen. Er is dagelijks een beschikbare capaciteit van 17.500 tests. Daarom is er voldoende ruimte om de nieuwe doelgroepen ook te gaan testen.

Verruiming testbeleid

Het RIVM heeft berekend dat met toevoeging van de nieuwe doelgroepen en meewegen van het seizoenseffect het aantal testen per dag in mei naar verwachting rond de 8.000 uitkomt. Het ministerie van VWS bereidt zich voor op verdere verruiming van het testbeleid gekoppeld aan mogelijke versoepelingen van de maatregelen die gelden om het virus onder controle te houden.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

1 REACTIE

  1. In Nederland wonen en werken heel veel mensen die de Nederlandse taal niet kunnen lezen. Het is heel spijtig dat Protocol heropening kinderopvang er alleen in het Nederlands is en niet ook in het Engels, dit is immers de taal die de meeste van deze mensen wel beheersen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.