Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakantiegeld moet je gewoon in mei krijgen

Vakbond FNV ontvangt regelmatig berichten dat werkgevers in de kinderopvang het vakantiegeld niet in mei willen uitbetalen. Dat mag niet. Vakantiegeld is onderdeel van je salaris en de werkgever moet zich houden aan wat in de cao Kinderopvang staat.
<p>werkgevers mogen vakantiegeld niet later dan in mei uitbetalen</p>
werkgevers mogen vakantiegeld niet later dan in mei uitbetalen - Foto: ANP

De werkgever houdt elke gewerkte maand een bedrag in op het salaris, zo spaar je het vakantiegeld bij elkaar. In de cao Kinderopvang staat dat het gespaarde vakantiegeld in de maand mei uitbetaald moet worden. Volgens vakbond FNV gebeurt het nogal eens dat werkgevers in de kinderopvang het vakantiegeld later in het jaar willen uitbetalen of in termijnen. Dat mag niet: ‘Je hebt er gewoon recht op’, volgens de vakbond.

In strijd met cao

De FNV zegt ‘regelmatig berichten van vakbondsleden’ te krijgen dat werkgevers afspraken willen maken om het vakantiegeld niet in mei, maar later in het jaar uit te betalen. ‘Dat is in strijd met de cao’, stelt de vakbond. ‘Het vakantiegeld is onderdeel van je salaris, je spaart hier zelf voor. Het is dus zeker geen extraatje.’ Op de loonstrook van deze maand staat het bedrag van je vakantiegeld vermeld, dat dus in mei moet worden uitbetaald.

Vakantiegeld

De werkgever mag ook niet met individuele werknemers een afspraak maken om het geld later uit te betalen. Net zo min als dat een afspraak over het vakantiegeld met de ondernemingsraad rechtsgeldig is. Abvakabo FNV roept mensen op het te melden als ze van hun werkgever horen dat hij het vakantiegeld niet in mei wil uitbetalen. ‘Betaalt je werkgever je vakantiegeld te laat, dan kun je soms een verhoging eisen’, aldus de bond. Die verhoging komt neer op een wettelijk vastgelegde rente over de te laat betaalde periode.

Melding

Wil je een melding doen, stuur dan een mail naar: nalevingkinderopvang@abvakabo.nl. Je moet wel lid zijn van Abvakabo FNV als je wilt dat de bond je ondersteunt. Vermeld je naam, de naam van de organisatie waar je werkt en je lidmaatschapsnummer van de FNV. Stuur ook een kopie van je loonstrook van de maand mei mee. Geef aan of je werkgever heeft aangegeven dat hij het vakantiegeld niet, te laat of in delen gaat uitbetalen.

Geen cao

Op dit moment heeft de kinderopvang geen cao. De onderhandelingen zijn stukgelopen. De huidige cao loopt door voor werknemers die voor 1 januari al dienst waren. Voor nieuwe werknemers kan worden afgeweken van de cao. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.