Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vaders minder populair bij eigen kinderen’

Vaders verliezen aan populariteit bij hun eigen kinderen. Vaders van basisschoolleerlingen kregen in 2008 nog gemiddeld een 8,8 van hun kroost, maar moeten nu genoegen nemen met een 8,5. Middelbare scholieren beloonden hun vader eerst met een 8,6, maar tegenwoordig met een 8,2. Dat blijkt uit onderzoek van jeugdkranten Kidsweek en 7Days.
'Vaders minder populair bij eigen kinderen'
Foto: ANP Photo

Basisschoolkinderen vinden het vooral belangrijk dat hun vader leuke dingen met hen doet. Jongeren (op de middelbare school) willen vooral dat hun vader veel tijd voor ze heeft. Hoe ouders eruitzien, of ze een mooie auto hebben en of ze hun kinderen verwennen, maakt bijna geen van de ondervraagden iets uit.

Ergernissen

Een vader met een voorliefde voor gadgets kan dat maar beter niet al te opzichtig kenbaar maken in het gezin. Bij kinderen prijkt ’te veel met computers of telefoons bezig zijn’ met 31 procent namelijk boven aan hun ergernissenlijst. Pubers zijn niet veel toleranter en noteren de irritante hobby op plaats twee (23 procent). Alleen ‘niet goed luisteren’ is nog erger, aldus de deelnemers.

Tijd en luisteren

En hoe brengen de moeders het ervan af? Die moeten vooral veel tijd voor hen hebben, vinden kinderen. Jongeren willen vooral dat ze lief zijn. Ook praten over belangrijke zaken scoort hoog, al hebben moeders wat dat betreft nog wel wat werk te verrichten: ‘ze luistert niet goed’, is de meest gehoorde puberklacht (18 procent).

Moeders

Opvallend is wel, dat zowel basis- als middelbare scholieren verder weinig aan te merken hebben op hun moeder, dit in tegenstelling tot op hun vader. Uiteindelijk scoort de vrouw des huizes met een 8,6 van kinderen en 8,8 van jongeren nog altijd iets beter dan haar partner. Alleen als het gaat om kennis van sociale media, computers en mobieltjes delft moeder toch echt het onderspit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.