Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet vóór weigeren niet-gevaccineerde kinderen op kinderopvang

Een Kamermeerderheid is vóór het D66-wetsvoorstel dat kinderopvangcentra de mogelijkheid geeft niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Deze week debatteerde het kabinet en de Tweede Kamer over vaccineren en de kinderopvang.
AdobeStock

Een vaccinatieplicht vindt het kabinet nog niet nodig: pas als de vaccinatiegraad in de toekomst onder een nog „nader in te stellen ondergrens” zakt (het ‘rode scenario’), gaat het kabinet regelen dat vaccinatie in de kinderopvang verplicht wordt.

‘Veilig op de opvang’

VVD, CDA, GroenLinks en de PvdA steunen het D66-wetsvoorstel. ‘Het is een goede eerste stap om ouders die zich zorgen maken de zekerheid te geven dat hun kind veilig is op de opvang’, zegt VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

Brancheorganisaties

De kinderopvang is op zich blij met de wet, zegt woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang René Loman. ‘Het schept juridisch helderheid, dat is fijn.’ Tegelijk wil Loman ervoor waken dat de kinderopvang ‘speelbal van de politieke discussie over vaccinatie wordt’, meldt het NRC.

Kanttekening

Sharon Gesthuizen, voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, is tevreden met het wetsvoorstel, alhoewel ze daar wel kanttekeningen bij heeft: ‘Het is ontzettend goed dat de Tweede Kamer hier serieus naar kijkt. Maar de tijd heeft niet stilgestaan in de tussentijd. Er is een commissie geweest , waarin wetenschappers, juristen, ethici en ervaringsdeskundigen hebben gekeken naar de mogelijkheden. Toen is mij duidelijk geworden dat het probleem veel groter is. Dan zie je dat deze wet maar een hele kleine oplossing is’, zei zij live bij BNR Nieuwsradio over de initiatiefwet van D66. Zij zegt dat ouders, ondanks een wet, verhaal kunnen halen bij een rechter. ‘Je tast wel diep in de privacy en de vraag is of het voldoende effectief is om betere bescherming te regelen’, aldus Gesthuizen.

‘Schijnveiligheid’

Wederom werd er tijdens het debat gesproken over het creëren van ‘schijnveiligheid’. Kinderen kunnen immers ook buiten de kinderopvang besmet worden. En wanneer de kinderopvang niet-gevaccineerde kinderen weigert, kunnen er infectiehaarden komen met relatief veel niet-gevaccineerde kinderen, zei SP-Kamerlid Maarten Hijink.

‘Erger me kapot’

‘Als vader van een zoontje van anderhalf dat naar de kinderopvang gaat, erger ik me kapot aan de dalende vaccinatiegraad’, vertelt Thiessen tegen het AD. ‘Het is ongelooflijk dat door misinformatie en onzin op internet nu in 2019 ziektes mijn zoontje kunnen bedreigen die we al decennia onder de duim hadden.’ Hij wil het internet terugpakken van de ‘anti-vaxxers’.

Nederland Vaccineert

Thiessen zijn online petitie voor verplicht vaccineren van kinderen op kinderdagverblijven werd vorig jaar 52.000 keer ondertekend. Nu start hij de campagne Nederland Vaccineert. Via social media plaatst hij wetenschappelijk onderbouwde artikelen en informatie over vaccinaties, zodat mensen online ‘goede informatie’ kunnen vinden over vaccinaties.

Vaccinatiegraad

De landelijke vaccinatiegraad ligt op dit moment op 90,2 procent. Dat wordt gemeten aan de hand van een geboortecohort: 90,2 procent van de kinderen die geboren zijn in 2016 zijn gevaccineerd tegen bof, mazelen en rodehond (BMR).

Het kabinet denkt na over een vaccinatieplicht in de kinderopvang, wanneer de vaccinatiegraad in Nederland onder de ‘kritische grens’ zakt. Maar wat houdt deze ondergrens precies in en wat is groepsbescherming? Lees meer

Bronnen: AD.nl/NRC.nl/RTLNieuws.nl

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.