Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitzondering voor gastouders in nieuwe Wet minimumloon

Gastouders zijn niet gehouden om ouders minimaal het minimumloon in rekening te brengen. Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken toegezegd.
gastouder
Voor de meeste ouders zou de handhaving van het minimumloon leiden tot een prijsstijging van vele honderden procenten. - Foto: Picscout

De oorspronkelijk wijziging van de Wet minimumloon bevat een ongunstige bepaling voor gastouders. De regels zou ertoe kunnen leiden dat een gastouder per ouder het minimumloon in rekening moet brengen, ook als de ouder slechts één kind brengt of werkt met een overeenkomst van opdracht. Voor de meeste ouders zou dit leiden tot een nettoprijsstijging van vele honderden procenten. Gastouders hebben de mogelijkheid om ruim boven het minimumloon uit te komen door meerdere kinderen uit meerdere gezinnen op te vangen. De meeste gastouders doen dat ook.

Minimumloon

Minister Asscher heeft nu de toezegging gedaan dat gastouders niet gehouden zijn om per ouder het minimumloon in rekening te brengen. Dat gebeurde tijdens de behandeling van de wijziging van de Wet minimumloon op donderdag 15 december in de Tweede Kamer. Deze toezegging van de minister is een overwinning voor het Platform Gastouderopvang, de Brancheorganisatie Kinderopvang en de VGOB. Deze organisaties hebben zich de afgelopen weken hard gemaakt voor deze uitzondering.

Onderzoekers van PricewaterhouseCoopers noemen gastouderopvang een risicovolle vorm van kinderopvang als het gaat om kwaliteit en veiligheid. Minister Asscher deelt deze mening en kondigt stappen aan om de kwaliteitseisen voor gastouders gelijk te trekken met die van de reguliere kinderopvang. Lees meer>>

Gastouders

De uitzondering voor gastouders zal worden vorm gegeven in een algemene maatregel van bestuur. Dat heeft minister Asscher gezegd in antwoorden op vragen van de fracties van PvdA, D66, CDA en VVD. Deze AMvB zal er voor zorgen dat de dreigende verplichte prijsverhoging in de gastouderopvang niet tot stand komt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.