Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitstel oudertarief VVE

De invoering per 1 januari 2011 van het verplichte laagste ouderbijdragentarief voor Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) is voorlopig uitgesteld. Dat laat de minister van OCW weten in een brief aan de Tweede Kamer. MOgroep W&MD heeft samen met de VNG aangedrongen op dit uitstel, vanwege de financiële en organisatorische problemen die deze maatregel met zich meebrengt. Zij pleiten voor inkomensafhankelijke bijdragen, zodat de regeling betaalbaar blijft, juist voor de kinderen die VVE het hardst nodig hebben.

Hoogste kinderopvangtoeslag
Het gaat hierbij om de invoering van artikel 166 lid 2 WPO. Dit artikel verplicht gemeenten voor alle ouders / verzorgers aan voorschoolse educatie de ouderbijdrage vast te stellen op een tarief dat gelijk is aan de kosten voor kinderopvang voor ouders die in aanmerking komen voor de hoogste kinderopvangtoeslag. Oftewel: gemeenten moeten volgens dit artikel aan alle ouders, ongeacht het inkomen, de laagste ouderbijdrage doorberekenen als in de groep van hun kind VVE gegeven wordt.

Ongewenst 
MOgroep W&MD vindt dat ongewenst. Het is in deze tijd niet logisch om alle ouders met een kind in een VVE-groep, dus ook ouders die het goed kunnen opbrengen, de laagste tarieven te laten betalen. Dat maakt de maatregel veel te duur voor de gemeenten. Natuurlijk zijn juist kinderen die gebaat zijn bij Vroeg- en Voorschoolse Educatie, ook gebaat bij een lage financiële drempel. Maar ze zijn ook gebaat bij heterogene groepen van niet- en wel-VVE-kinderen. Dat voorkomt segregatie. Door dit artikel worden de heterogene groepen te duur voor gemeenten, en ontstaat het risico dat gemeenten kleine homogeen samengestelde VVE-klasjes gaan invoeren.

Wetsvoorstel
De minister bereidt nu een wetsvoorstel voor waarin de verplichte lage ouderbijdrage uitsluitend voor zogenaamde doelgroepkinderen wordt opgelegd. MOgroep W&MD en de VNG zijn nauw betrokken bij de voorbereiding van dit wetsvoorstel. Organisaties kunnen voorlopig het laagste ouderbijdragentarief voor doelgroep kinderen hanteren, waarbij de ouderbijdragentabel van kinderopvang moet worden gehanteerd voor 2011.
(bron: MOgroep)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.