Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitstel inschrijving personenregister voor kleine groep bestuurders

Frida Noordzij
Bestuurders in de kinderopvang die nog niet continu gescreend worden, moeten alsnog een nieuwe Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen, voordat zij zich kunnen inschrijven in het Personenregister kinderopvang. Daarom krijgen zij uitstel tot 1 juli 2018.
Foto: AdobeStock

Dat maakte staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Vanaf 1 maart moet iedereen die werkt of woont op een adres waar kinderen worden opgevangen zich inschrijven in het personenregister, zodat zij continu worden gescreend. Voor de personen die al continu gescreend worden, zoals bestuurders en houders van kinderopvangorganisaties, geldt een overgangstermijn voor de inschrijving in het personenregister kinderopvang tot 1 juli 2018.

DUO

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die het Personenregister kinderopvang beheert, heeft een pilot met onder andere houders gehouden, waaruit bleek dat er een kleine groep bestuurders van kinderopvangorganisaties is die nog niet per 1 maart 2018 continu kan worden gescreend.

Lees nog even de feiten over het personenregister >>

Bestuurslagen

Het gaat om kinderopvangorganisaties die uit meerdere bestuurslagen bestaan. In dat geval worden eigenaren en bestuurders continu gescreend, maar bijvoorbeeld mede-eigenaren, maten en vennoten nog niet. Voor deze groep was niet duidelijk dat zij niet in de groep van continu gescreende zaten, en zij moeten dus alsnog een VOG aanvragen, omdat de VOG op het moment van inschrijven niet ouder mag zijn dan twee maanden. Pas daarna kunnen zij zich inschrijven in het Personenregister.

Uitstel

Dit lukt voor de desbetreffende bestuurders, volgens DUO een kleine groep, niet voor 1 maart aanstaande. Om die reden heeft Van Ark besloten om uitsluitend voor die bestuurders de inschrijving in het Personenregister kinderopvang mogelijk te maken tot 1 juli 2018. DUO zal de houders hierover zo snel mogelijk verder informeren.

Brancheorganisatie

Volgens Saskia Speelman, van Brancheorganisatie Kinderopvang, is het tempo waarmee het personenregister ingevoerd wordt überhaupt bijna niet behapbaar voor de kinderopvangbranche. ‘We zijn niet tegen het invoeren van een personenregister, hoe veiliger hoe beter, maar de snelheid waarmee het ingevoerd moet worden is bijna niet behapbaar. Met name met het oog op alles wat er op dit moment speelt, zoals de invoering van de Wet IKK en alles daaromheen. Het is een gigantische administratieve rompslomp, een enorme puzzel om bijvoorbeeld te registreren wie er bij welke gastouder structureel op bezoek komt. De invoering van het personenregister heeft een enorme impact. Wat ons betreft zou het uitstel veel breder getrokken mogen worden dan nu alleen voor deze groep bestuurders.´

Lees hier de brief van Tamara van Ark aan de Tweede Kamer >>>


Vanaf 1 maart 2018 moet iedereen die werkt of woont op een plek waar kinderen worden opgevangen, zich inschrijven in het personenregister kinderopvang. Voor wie geldt dat? En hoe werkt de inschrijving? Wat zijn de kosten? Nog even alle feiten op een rij. Lees meer 


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.