Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer positief over Wet OKE

Marianne Velsink

De Tweede Kamer heeft positief gereageerd op het Wetsvoorstel OKE (Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie), ook wel de Harmonisatiewet genoemd. Met de Wet wil staatssecretaris Dijksma taalachterstanden beter aanpakken en de kwaliteit van peuterspeelzalen verbeteren door er strengere eisen aan te stellen. Op 19 januari zal de Kamer over de Wet gaan stemmen.

Een eerste stap?
Alle kinderen moeten een eerlijke kans krijgen om zich lichamelijk en sociaal te ontplooien en daarmee kun je niet vroeg genoeg beginnen’, reageert Kamerlid Kraneveldt van de PvdA op het wetsvoorstel. ‘Een eerste stap’ oordelen Dezentjé (VVD) en Van Toorenburg (CDA). ‘Een stapje’ zegt van Gent van GroeLinks. PVV’er Bosma denkt er hetzelfde over.

Uitvoering ligt bij gemeenten
Maar er zijn ook een aantal kritische geluiden. Van der Vlies van de SGP waarschuwt voor een te grote verschoolsing. Hij vindt dat je van jonge kinderen niet teveel vragen mag. Staatssecretaris Dijksma wijst erop dat het spelend leren betekent dat kinderen een “rijke leeromgeving” krijgen aangeboden. Ze benadrukt dat er geen financiële drempel moet zijn voor ouders wanneer ze deelnemen aan voorschoolse educatie.
De uitvoering van de Wet OKE ligt volledig bij de gemeenten. Hiervoor stort het kabinet 35 miljoen euro in het gemeentefonds.

VNG
Overigens reikte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een petitie uit aan de vaste Kamercommissie voor OCW omdat zij vindt dat het wetsvoorstel van Dijksma nog niet ver genoeg gaat. Lees hier het bericht >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.