Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee onderzoeken over effecten aanpassing bkr

Het ministerie van Sociale Zaken is bezig met twee relevante onderzoeken voor de kinderopvang. De één gaat over de gevolgen van de veranderende beroepskracht-kindratio voor baby’s. Het andere is een nulmeting naar de kosten van kinderopvang.
Foto: AdobeStock

Hierover bericht Brancheorganisatie Kinderopvang. De nieuwe beroepskracht-kindratio’s voor baby’s houdt in dat één volwassene niet langer meer vier maar drie baby’s mag opvangen. Deze IKK-maatregel gaat in vanaf 1 januari 2019. In de branche is hierover onrust ontstaan. Wat betekent deze nieuwe ratio voor de personeelskosten? Kunnen kinderopvangorganisaties dit dragen?

Vervolgstappen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aan SEO Economisch Onderzoek gevraagd om de gevolgen die de verandering van de bkr heeft voor ondernemers in beeld te brengen. Het is mogelijk dat dit onderzoek leidt tot mogelijke vervolgstappen.

Nulmeting kostprijs

Eén van de verwachte effecten van de aanpassing van de bkr is dat kinderopvang duurder wordt door de extra inzet van personeel voor baby’s. Het ministerie wil dit de komende tijd gaan monitoren. Maar hiervoor is wel een nulmeting nodig. Dat is de basis van het tweede onderzoek waar het ministerie mee bezig is. Zowel de kostprijs van de peuteropvang, de dagopvang als de buitenschoolse opvang wordt gemonitord. De kans is aanwezig dat kinderopvangondernemers binnenkort een vragenlijst krijgen voorgelegd. Brancheorganisatie Kinderopvang raadt aan om deze vragenlijst in te vullen zodat er een goed beeld ontstaat van de effecten van de aangepaste bkr.


Kinderopvangcentra hoeven pas in 2019 te voldoen aan de nieuwe eisen rondom de beroepskracht-kindratio (bkr). Bij de ene branchepartij is er opluchting, andere hadden liever invoering per 1 januari gezien. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.