Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tso’ers nauwelijk gescreend

Overblijfkrachten in de tussenschoolse opvang zijn niet verplicht om een Verklaring Omtrent Gedrag af te geven. Hierdoor kun je als school nooit met zekerheid zeggen dat iemand nooit veroordeeld is, bijvoorbeeld voor seksueel misbruik of mishandeling. Personeel van basisscholen en de kinderopvang zijn wel verplicht om een VOG af te geven.

Onderzoek van TROS-programma Regelrecht
Er zijn wel organisateis die eisen dat TSO’ers over een VOG beschikken, maar zij zijn fors in de minderheid: Slechts één op de zeven organisaties doet dit. Dit zijn conclusies van een onderzoek van TROS-programma Regelrecht dat dinsdagavond 12 januari wordt uitgezonden.
Het aanvragen van een VOG kost geld. Veronique Vastenburg van de kinderopvangorganisatie NOKIK geeft aan dat de kosten dan zover gaan stijgen dat er maatregelen genomen moeten wroden zoals het verhogen van de opvangkosten. ‘Het opvragen van zo’n verklaring kost namelijk ook best wat en dat wordt dan weer doorberekend. En dat moet weer opwegen tegen de paar uurtjes die zo’n overblijfmedewerker beloond krijgt. Bovendien is een VOG beperkt geldig.’

Kosten VOG voor de school?
NOKIK werkt al met scholen samen die aanvragen van een VOG voor tso-krachten wel eisen. In dat geval betalen de scholen de kosten hiervoor. De tussenschoolse opvang blijft een beetje een vreemde eend in de kinderopvang. Er is nog weinig wettelijk geregeld, behalve dan dat scholen verplicht zijn om tussenschoolse opvang aan te bieden. Vanaf 1 augustus 2011 gaat hier wel het één en ander in veranderen, omdat er dan meer eisen aan de tso-krachten worden gesteld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.