Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trend minder uren kinderopvang zet door

Marianne Velsink
In het derde kwartaal van 2015 maakten, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2014, meer kinderen gebruik van kinderopvang. De stijging is vooral zichtbaar in de buitenschoolse opvang (+ 11.000 kinderen) en in de gastouderopvang (+3000 kinderen). De trend dat kinderen steeds minder uren naar de kinderopvang komen, zet wel door.
Cijfers kwartaal 3.jpg
Ondanks vraaguitval steeg het aantal locaties voor buitenschoolse opvang en dagopvang tot respectievelijk 6.432 en 6.547 locaties. Het aantal gastouders blijft maar afnemen sinds 2012. - Foto: MorgueFile

Het ministerie van Sociale Zaken komt met deze kwartaalcijfers naar buiten. De vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden zegt het meest over hoe de kinderopvang ervoor staat. Dan spelen seizoensgebonden oorzaken geen rol. Het ministerie vergeleek het gebruik van kinderopvang ook met het tweede kwartaal van 2015. Het aantal kinderen is ten opzichte van deze periode wel gedaald: met 7000. Het aantal uren daalde met 0,7 procent. Daar moet wel de kanttekening bij worden geplaatst dat kinderen in de zomer altijd minder gebruik maken van kinderopvang dan in de andere seizoenen.

Inkomensgroepen

Kijken we naar welke ouders meer of minder kinderopvang zijn gaan afnemen het afgelopen kwartaal, dan vallen twee inkomenscategorieën op. Ouder met een inkomen tussen 130 procent Wettelijk Minimum Loon en modaal haakten het meeste af. Ouders met een inkomen tussen 1,5X en 3X modaal maakten juist meer gebruik van kinderopvang vergeleken met 2014. Doordat er opnieuw minder uren worden afgenomen, neemt het totale gebruikt van kinderopvangtoeslag met 1,3 procent af.

Er gloort licht aan het einde van een lange en donkere tunnel voor de kinderopvangbranche. In 2016 wordt er flink geïnvesteerd in kinderopvangtoeslag en voor 2017 heeft het ministerie nog eens 200 miljoen euro extra investeringen beloofd. Lees meer

Aantal locaties stijgt

Ondanks vraaguitval steeg het aantal locaties voor buitenschoolse opvang en dagopvang tot respectievelijk 6.432 en 6.547 locaties. Het aantal gastouders blijft maar afnemen sinds 2012. Toen waren er nog 48.887 gastouders ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Nu zijn dit er nog 34.844. Voor alle opvangvormen geldt dat de gemiddelde uurprijs iets boven het maximum uurtarief ligt (het bedrag waarover ouders kinderopvangtoeslag ontvangen).  

Arbeidsparticipatie

Het ministerie keek ook naar de arbeidsparticipatiecijfers van mannen en vrouwen, moeders en vaders. Daarbij valt op dat de arbeidsparticipatie van alle vrouwen licht is gestegen vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2015 werken vrouwen tussen de 25 en 34 jaar iets minder en vrouwen tussen de 35 en 44 jaar meer. Bij vaders zijn de getallen heel anders: daar daalde de arbeidsparticipatie van vaders met 0,5 procent-punt. Verder valt op dat de arbeidsparticipatie van zowel alleenstaande moeders als vaders steeds verder afneemt.

Bekijk hier alle cijfers over het derde kwartaal van 2015:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.