Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Topambtenaren stemden in met ‘heksenjacht’ Belastingdienst

Door sommigen wordt het een ‘heksenjacht’ genoemd: de manier waarop de Belastingdienst in 2014 te werk ging en onterecht de kinderopvangtoeslag stopzette én terugvorderde bij honderden ouders. Nu blijkt dat topambtenaren van de fiscus instemden met deze buitensporige acties.
Staatssecretaris Snel (rechts) brengt werkbezoek aan de Belastingdienst. Foto: ANP

Dat melden Trouw en RTL Nieuws.

Hoge ambtenaren van de Belastingdienst waren direct verantwoordelijk voor het totaal ontsporen van een sinds 2014 slepende fraudejacht rond de kinderopvangtoeslag, meldt Trouw.  Hoge ambtenaren, zoals de toenmalig algemeen directeur van de Belastingdienst, de directeur van de Fiod en de directeur van de afdeling Toeslagen, gaven alle ruimte aan een speciaal fraudeteam dat zonder grondig onderzoek en tegen de wet in toeslagen stopzette bij honderden ouders. De hoogste baas van de Belastingdienst, de directeur-generaal, zou hiervan op de hoogte zijn geweest.

‘Cowboy-team’

Zij gaven het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) ruim baan. Dit CAF-team kreeg de bijnaam ‘Cowboy-team’, omdat het doelbewust de grenzen van de wet opzocht én overschreed, schrijft RTL Nieuws. Staatssecretaris Snel van Financiën geeft in antwoord op Kamervragen voor het eerst toe dat toeslagen werden stopgezet terwijl onderzoek naar het recht daarop volledig ontbrak, of nog niet was afgerond. In 2016 werd gestopt met het illegaal stopzetten van toeslagen.

Snel

Snel heeft aan de Kamer laten weten voorlopig nog niet te informeren over de rol van topambtenaren in dit dossier: ‘Omdat dit de nodige inspanningen vergt, zal het vermoedelijk nog enige tijd vergen voordat ik de documenten aan uw Kamer kan verstrekken.’

‘Bizar’

In de Kamer heerst onvrede over de gebrekkige informatie die Snel verstrekt over de toedracht van de toeslagaffaire. ‘Bizar’, vindt Pieter Omtzigt (CDA). ‘De stukken zijn er. De Kamer vraagt er al maanden om. Hij moet ze geven’, zegt Henk Nijboer (PvdA). VVD, CDA, SP en PvdA willen dat Snel alle feiten vrijgeeft over onwettige acties van de Belastingdienst tegen ouders.

Doorprocederen

Ondanks de wijziging van het beleid in 2016, bleef de Belastingdienst doorprocederen tegen gedupeerde ouders. Ook nadat de Nationale Ombudsman, de Kinderombudsman en ook de Raad van State kritische uitspraken deden over de werkwijze van de Belastingdienst in de zaak CAF-11. In juni dit jaar sprak Snel van ‘tunnelvisie’ bij hemzelf en zijn ambtenaren.

In het onderzoek naar het achterhouden van stukken door de Belastingdienst in de toeslagenaffaire hebben ambtenaren van het ministerie van Financiën passages uit een conceptrapport geschrapt. Ze waren bang dat dit gevoelige deel van het onderzoek alsnog op tafel zou komen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.