Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top-15: dit zijn de duurste gemeenten voor gastouders

Wanneer je als gastouder een eigen gastouderopvang opent, zijn daar kosten aan verbonden. Dat geldt ook wanneer een nieuw gastouderbureau haar deuren opent. De leges per gemeente voor het openen van een gastouderopvang of gastouderbureau lopen zeer uiteen. Nysa maakte een top vijftien van de duurste gemeenten voor gastouderopvang.
top-15-dit-zijn-de-duurste-gemeenten-voor-gastouders
Ivan Bajic / Getty Images / iStock

Volgens Nysa nemen de leges steeds meer toe. Waar voorheen gemeenten vaker de kosten voor het starten van gastouderopvang of een gastouderbureau voor zich namen, is dat steeds minder vaak het geval. Deze leges bestaan onder meer uit de inspectiekosten door de GGD (voor een nieuwe gastouderopvang worden 4 uren gerekend) en eventueel nog administratieve kosten die de gemeente rekent. Toch rekent ruim 51 procent van de Nederlandse gemeenten nog geen kosten voor het openen van een gastouderopvang of gastouderbureau.

Duurste gemeenten

Wil je in Haarlem een gastouderopvang openen, dan moet je diep in de buidel tasten. Gastouders betalen daar maar liefst 831 euro aan leges om hun gastouderopvang te openen. Zaanstad staat op de tweede plek met 793,95 euro, gevolgd door Cranendonck met 783,65 euro.

Nieuwe binnenkomers

Er zijn ook gemeenten waar je tot voor kort géén leges betaalde om een gastouderopvang of gastouderbureau te starten, maar die vanaf 2022 wel leges hebben ingevoerd. Zuidplas is zo’n gemeente, waar de leges ook nog eens relatief hoog zijn: 1.435 euro voor een gastouderbureau en 675 euro voor een gastouderopvang. Ook in Baarn waren geen leges tot 2022, maar daar betalen startende gastouderbureaus nu 1.467,40 euro en gastouders 601,25 euro. In Barneveld betaalt de gastouder de minste leges van de nieuwe binnenkomers: 200 euro. Een gastouderbureau beginnen kost daar dan wel weer 1.500 euro.

Gemeenten zonder leges

Er is ook goed nieuws voor startende gastouders in de gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis en Urk: zij hebben de leges voor gastouder per 2022 afgeschaft. Er zijn meer gemeenten waar gastouders én gastouderbureaus geen leges aan de gemeente betalen. Bekijk het overzicht dat Stichting Nysa maakte >>

Als zelfstandig gastouder of nanny regel je veel zaken zelf. Je bepaalt waar je opvang biedt, tegen welk uurtarief, het aantal kinderen dat je opvangt en heel belangrijk: je doet jouw werk op jouw manier, met eigen huisregels en een persoonlijke aanpak. Maar hoe regel jij de financiële kant van het vak? Gastouderbureau ViaViela geeft tien praktische tips. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.